Andy Vajna: a TV2 két éven belül a legnézettebb adó lesz

2015.10.15. 14:25 Módosítva: 2015.10.15. 18:43

Nagy taktikai hadjárat húzódhat a TV2 megvételének hátterében. Mint azt ma már a TV2 is megerősítette: a többségében Andy Vajna érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. mint vevő-befektető és a TV2 Media Group Holdings Kft. ma aláírta az adásvételi szerződést a TV2 megvételére. Egyben azt is írták, hogy a jelenlegi vezetés egyelőre marad a helyén.

Váratlan fordulat: nem is vehette volna meg Vajna a tévécsatornát?

Csütörtök kora este, nem sokkal azután, hogy Andy Vajna új tulajdonosként rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a terveiről, közleményt adott ki a Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly kizárólagos tulajdonában álló Megapolis Média Zrt. arról: már két napja, október 13-án megvásárolta TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét, így az ügyvezetők nem adhatták volna el most Andy Vajnának. Részletek cikkünkben.

Korábban úgy lehetett tudni, hogy a jobboldali médiabirodalom építésének hevében maga Habony Árpád hívta a TV2-höz a korábbi RTL-vezért, Dirk  Gerkenst, aki azonban hallani sem akart arról, hogy a csatornához menjen. Ez egyébként logikus döntésnek is tűnt, hiszen Gerkensnek több összetűzése is volt a kormánnyal a reklámadó kapcsán, így hihető volt, hogy nem megy el egy Fidesz-közeli körökben mozgó tulajdonossal rendelkező csatornához.

Most azonban a Figyelő azt írja, hogy Gerkens nagy meglepetésre mégis érkezik. A Figyelő információi szerint a TV2 új tulajdonosainak lényegében mindenben sikerült megegyezniük Dirk  Gerkensszel, így jelenleg 99 százalék az esélye, hogy a jövőben az RTL Klub vezérigazgatói székéből tavasszal távozó szakember veszi át a kereskedelmi tévé irányítását.

Egy rendkívüli sajtótájékoztatón csütörtök délután

Andy Vajna és Dirk Gerkens megerősítették, hogy valóban Gerkens lesz a vezérigazgató,

mihelyt a GVH és a NMHH jóváhagyja a tulajdonosváltást. Ez Andy Vajna szerint 4-6 héten belül megtörténhet és egyben azt is jelenti, hogy a jelenlegi vezetők távoznak.

Gerkens a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az új menedzsment kiépítése most folyik, és nem lehetetlen, hogy a konkurenciától is fognak elcsábítani embereket. Andy Vajna elmondta, legnagyobb céljuk, hogy a TV2 a legnézettebb adóvá váljon, amire szerinte két éven belül van is lehetőség. 

Tervezik további csatornák indítását is, és a jelenleg meglévő kisebb csatornákat és az online megjelenést is erősíteni szeretnék. Andy Vajna a vételárról nem árult el részleteket, és az Index kérdésére elmondta, szerinte abszolút összeegyeztethető a kormánybiztosi és a tulajdonosi pozíciója,  így lemondani biztosan nem fog. 

Gerkenst állítólag a személyes sértettség motiválja, és vissza akar vágni egykori munkaadójának, azaz az RTL-nek. A Figyelő szerint ez lehet a magyarázata annak, hogy igent mondott a felkérésre.