2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Két nap alatt ketten is megvették a TV2-t

2015.10.15. 17:50 Módosítva: 2015.10.15. 21:24
Csütörtökön kirúgta a Tv2 két ügyvezetőjét, Yvonne Perla Dedericket és Simon Zsolt Jánost Fonyó Károly cége, a Megapolis Media Zrt. Fonyó szerint a Tv2 két napja már az övé volt, így az ügyvezetők nem adhatták volna el most Andy Vajnának. Akinek a cége néhány órával később kiadott egy közleményt, hogy de bizony a TV2 az övék. A társaságnak este ügyfélpartija van egy budapesti belvárosi szórakozóhelyen.

A Megapolis Media Zrt. csütörtökön azt közölte: 2015. október 13-án megvásárolta a TV2 Media Group Holdings Kft. 100 százalékos üzletrészét. A vételárat üzleti titokra hivatkozva nem hozták nyilvánosságra.

Ezt a hírt az Indexszel a cég tulajdonos-ügyvezetője, Fonyó Károly, Simicska Lajos üzlet- és munkatársa közölte. Fonyó elmondta, hogy egy szerződéses megállapodás alapján szerezték meg a kereskedelmi tévét, de annak tartalmát üzleti titok miatt nem hozza egyelőre nyilvánosságra. Csak annyit mondott el róla, hogy a szerződéses konstrukció, ami alapján megvették a TV2-t Simontól és Dedericktől, több mint egy éve létrejött, és olyan formában volt felépítve, hogy a vevők szándéka szerint bármikor megtörténhessen az adásvétel, a két addigi tulajdonos hozzájárulása nélkül.

Mi ez a Megapolis?

A Megapolis 2011-ben jött létre, kizárólagos tulajdonosa a Simicska Lajos médiavállalkozásait régóta irányító Fonyó Károly. A cég 2011-ben vette meg a Metropolt, két nappal azután, hogy 81 millió forintos tőkével bejegyezték. Mikor idén februárban Simicska lemondott a HírTV Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról, a részvényeit a Megapolis vásárolta meg. Szintén Simicskától vett tulajdonrészt a cég a Lánchíd Rádióban és Magyar Nemzetet kiadó Nemzet Kft.-ben is. A Megapolis 2013-ban vette meg az országos és lokális rádiók reklámfelület értékesítésével foglalkozó Sonitus Media Kft.-t.

A szerződés alapján Fonyó cége kedden közvetett módon a TV2 országos médiaszolgáltató tulajdonosává vált, éppen azon a napon, amikor a hírekben megjelent, hogy a csatornát másfél éve „megszerző menedzserek”, Simon Zsolt és Yvonne Dederick is eladták Andy Vajnának.

Fonyó az Indexnek elmondta, hogy a Megapolis Media Zrt., amelynek ő a kizárólagos tulajdonosa, az ügyvezetőket csütörtökön azonnali hatállyal visszahívta a TV2 Media Group Holdings Kft ügyvezetői tisztségéből. Fonyó szerint ez azért történt, mert

úgy adták el a csatornát, hogy nem is volt az övék.

Az adásvételi szerződés megkötéséhez pedig a tulajdonos nem adott hozzájárulást. Mint mondta, az elmúlt napokban egyáltalán nem beszélt sem Dederickkel, sem Simonnal. Fonyó elmondta, hosszú jogi eljárásra számítanak, de az még a jövő kérdése, hogy feljelentést tesznek-e az ügyben. Mint később fogalmazott, „az elkövetkező napokban körvonalazódik, hogy milyen jogi lépéseket akarunk tenni”.

Az üzletember este az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta: a két eladónak, Simonnak és Dedericknek tudomása volt arról, hogy kedden a Megapolis tulajdonába került a TV2, „nem mennék be a részletekbe, de mindkettőnek tudomása volt a szerződésről” – fogalmazott. Arra a kérdésre, hogy akkor két nappal később miért adták el újra a céget, azt mondta: értetlenül áll ez előtt, de nem szeretné nyilvánosságra hozni a részleteket.

Azt, hogy elővásárlási joga volt-e vagy sem a Megapolisnak a TV2 Media Group Holdings Kft.-re, Fonyó érdemben nem reagált. Azt mondta, pár napon belül kristályosodnak ki a szakmai elképzeléseik, de az a szándékuk, hogy „tovább működjön a csatorna a jelenlegi formájában”.

Ki is Fonyó Károly?

Fonyó Károly üzletember Simicska Lajos táborához tartozik, hosszú ideje az egykor a legnagyobb fideszes oligarcha egyik legbizalmasabb embere, üzlettársa. Legutóbb akkor lehetett róla hallani, amikor idén februárban Simicska lemondott a HírTV Zrt.-ben betöltött igazgatósági tagságáról is, részvényeit pedig a Fonyó tulajdonában lévő Megapolis Media Zrt. vásárolta meg. (Ez azután volt, hogy Simicska a nyilvánosság előtt gecizte le Orbán Viktort.) A társaság részvényesei egyben a HírTV Zrt. új elnökének Fonyó Károlyt választották meg. Fonyó egyébként a Megapolis Media Zrt.-ben is vezérigazgató. Az MKB Veszprém kézilabda csapat elnöke. Imád vitorlázni, korábban a Magyar Vitorlásszövetség elnökségi tagja is volt.

Vajnáék este közleményt adtak ki

Az Index többször kereste Simon Zsoltot telefonon, illetve sms-t is küldtünk neki kérdéseinkkel, de egyelőre nem sikerült elérnünk. Egyelőre szintén nem sikerült elérnünk Andy Vajnát, közeli munkatársának ugyancsak küldtünk sms-t kérdéseinkkel. Ugyanakkor az esti órákban a TV2 kiadott egy hírlevelet, amely szerint (szó szerint idézzük):

„A Magyar Broadcasting Co. Kft. a mai napon adásvételi szerződést írt alá a TV2 Média Csoport Kft. 100%-os üzletrésze és a CEE Broadcasting Limited alaptőkéjének 100%-át megtestesítő részvényei megszerzéséről. Az adásvételi szerződést az eladó TV2 Media Group Holdings Kft. és a CEE Broadcasting Holding Kft. nevében törvényes képviselői írták alá. A Magyar Broadcasting Co. Kft. így a TV2 Média Csoport Kft. és a CEE Broadcasting Limited üzletrészének tulajdonjogát per-, teher- és igénymentesen, érvényes szerződés alapján szerzi meg.”

Az ügy előzménye, hogy a hónapok óta tartó, majd most, a héten felerősödött pletykát, miszerint az új jobboldali, kormányhoz kötődő médiabirodalom építésének részeként Andy Vajna érdekeltségébe kerül a második legnagyobb kereskedelmi televízió, a héten hivatalosan is megerősítették.

Vajna csütörtök délután már rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, amelyen bejelentette, hogy a korábbi RTL-vezér, Dirk  Gerkens lesz a TV2 új vezérigazgatója, amint a GVH és a NMHH jóváhagyja a tulajdonosváltást ez (Vajna szerint ez 4-6 héten belül megtörténhet), és hogy céljuk: a TV2 a legnézettebb adóvá váljon, amire szerinte két éven belül van is lehetőség.

A TV2 esti buliján mindenki erről beszél

A csütörtöki események pikantériája, hogy este az egyik belvárosi szórakozóhelyen ügyfélpartit tart a tévécsatorna, az eseményen – amire kívülállók nem juthatnak be – információink szerint Dederick és Simon is beszéd mond, és amin ez a tulajdonlás körüli kérdés az egyetlen téma. A helyszín előtt munkatársainknak Vujity Tvrtko azt mondta: „én egy műsorvezető vagyok, aki reggel felkelek, és bemegyek a Mokkát vezetni, mint más reggeleken”.

A szórakozóhely előtt munkatársaink a TV2-nél producerként is érdekelt Hajdú Péterrel is beszéltek. Kérdésünkre az mondta, a tulajdonos szerinte Andy Vajna, életszerűtlennek tartja, hogy a németek olyan feltételekkel adták volna el a céget, mint amiről Fonyó beszél. Úgy tudjuk, a rendezvényen részt vevő televíziós egy részét annyira meglepte a hír, hogy vannak köztük olyanok, akik nem is tudják, ki az a Fonyó Károly.

A TV2 előző tulajdonosváltása

A német ProSiebenSat.1 médiavállalat 2013 karácsonyán jelentette be, hogy megvált magyarországi és romániai érdekeltségétől. Akkor lett a TV2-t is üzemeltető cég új tulajdonosa Simon Zsolt, a csatorna addigi vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a korábbi gazdasági igazgató. A ProSiebenSat.1 akkori üzletét is számos gyanús körülmény övezte, el is terjedt a pletyka, hogy a valódi tulajdonosok nem ők, hanem Simicska Lajos. Később voltak olyan találgatások is, amelyek erre az üzletre vezették vissza Simicska és Orbán Viktor miniszterelnök kapcsolatának megromlását, mert az érdeklődők között már akkor ott voltak Habony Árpádék is.

A Figyelő legújabb száma azt írta, hogy a 2013-as vételár a becsült 20-25 milliárd helyett mindössze 4,6 milliárd forint volt. Vajnának most 18-22 milliárd forintba került (vagy kerülne) a csatorna megszerzése mindennel együtt.