Az LMP közleményét letiltotta az MTI

2015.10.17. 14:01 Módosítva: 2015.10.17. 15:19

Az LMP a közmédiában szerette volna a közmédiát kritizálni, de a közmédia beintett. Leegyszerűsítve, ennyi a cicaharc, amely az LMP és az MTI között robbant ki pénteken.

Az LMP a közleményében azt tette szóvá, hogy a közmédia ahelyett, hogy közmédiáskodna, nyilvánvalóan kormányzati propagandára redukálja feladatait.

Az LMP szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány úgy költ egyre többet a közmédiára, hogy az évről évre kevésbé lát el bármilyen közszolgálati feladatot. A közmédia mára nem más, mint egy állami pénzből fizetett pártcsatorna.

Megemlítették még, hogy kb 100 milliárd forint az a támogatás, amennyit az MTVA a kormánytól kap a több tízmilliárdnyi adósság barátságos átvállalásával együtt, tehát kb ennyivel gazdálkodhat a közmédia.

Az LMP az Országos Sajtószolgálaton keresztül szerette volna megjelentetni a közleményt, de erre az MTI nemet mondott. Az MTI levelét a párt bocsátotta a szerkesztőségünk rendelkezésére.

Mi az az Országos Sajtószolgálat?

A könnyebb megértéshez szükséges elmondani, hogy az MTI napi hírfolyamában naponta tucatnyi olyan anyag is megjelenik, amit nem az MTI ír, hanem különféle pártok, szervezetek teljesen átláthatatlan módon (a nagyközönség számára átláthatatlan) kapcsolódva a közmédiához ingyenesen megjelentethetnek, és amit az MTI ezeknek a közleményeknek a legalján fel is tüntet, nem vállal értük felelősséget. Ha olyan a széljárás, teljesen súlytalan szervezetek is megjelenési lehetőséget kaphatnak, és mint látható, parlamenti pártok eshetnek ki a pikszisből, de erről később.

Az MTI illetékes szerkesztője az MTI OS szabályzatának két pontjára hivatkozva tiltotta le a közleményt: 

Mint írja, az LMP közleménye az MTI szabályainak a 14. 2. pontjába ütközik, ezért azt nem áll módjukban kiadni. A szólásszabadság határa pedig így hangzik MTI-ül:

A közlemény nem sértheti a közmédia szervezeteinek jó hírét és üzleti érdekeit, nem irányulhat a közmédia bármely szervezete vagy annak munkavállalója ellen.

A másik pont pedig az, hogy az MTI-nek joga van a közlemény kiadásának megtagadásához, és ezért sem tartozik felelősséggel. 

Az MTI Országos Sajtószolgálata az elmúlt két napban minisztériumok és pártok, egyházak közleményei mellett olyan fontos és közérdekű hírekről is beszámolt, mint egy receptverseny alapján készült szakácskönyv, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetségtől megtudhattuk, hogy 11-est kapott a magyar csomagolóipar!, közleményt jelentetett meg a Magyar Versmondók Egyesülete és a Magyar Női Unió Egyesület is.

Hogy a közmédiára szánt közel 100 milliárd forinttal az LMP hogyan gazdálkodhatna eredményesebben, az viszont nem kapott helyet az MTI-ben.