Az év eddigi legnézettebb műsora volt a szombati Got Talent

2015.10.26. 13:57
Egy hetet tévedtem, amikor azt jósoltam, hogy a Hungary’s Got Talent be fogja érni, és le is hagyja majd a Sztárban sztár harmadik évadát, igaz ehhez az is kellett, hogy most vasárnap este a TV2 irtó vicces házibuliként reklámozott showműsora részben a Forma-1-es világbajnoki címről döntő, rém izgalmas austini futama ellen fusson. Az RTL tehetségkutatója köszönte szépen, és a hét legmagasabb közönségarányával és össznézőszámával jelentkezett.

Az RTL a kereskedelmi célcsoportban (18-49) és a teljes lakosságban is simán nyert: előbbiben 35,5 százalékos közönségarányuk volt szombat este, hozzá 634 344 néző a célcsoportban. A Got Talent egyelőre a válogató adásokkal jelentkezik, azaz a műsor nyolcvan százalékában bénák és meghökkentően tehetségtelen, de óriássi önbizalommal bíró jelentkezők indulnak - ettől a szakasztól minden bizonnyal ezt a 35 százalék körüli szintet várta az RTL, de csak a harmadik adásra sikerült nekik teljesíteni az elvárásokat. A teljes lakosságban még magasabb volt a közönségarány (35,7), és a nézőszám is nagyszerű (1 662 126) - olyannyira, hogy az idei évben egy műsort sem néztek még többen, mint ezt a Got Talent-adást, hoppá.

Nem azt mondom, hogy a Sztárban sztár a harmadik évadra kiégett, de esti F1-es versenyek tavaly és tavalyelőtt is nehezítették a dolgát, mégsem esett vissza a közönségaránya úgy, mint most. A múlt héten még 31,7 százalékos közönségarány a 18-49-es korosztályban most 28,9-et ért,  az össznézettségben egy hete elért 1,63 millió néző helyett padig csak 1 542 102-t mért a Nielsen.

A köztévé számait egyértelműen húzó M4 Sport a vasárnap este 8-kor kezdődött Forma-1-es futam alatt átlagosan 13,9 százalékos közönségarányt ért el, ha ennek csak a felét a TV2-höz számoljuk, menten más lenne a cikk címe, ugye. A heti toplista legnagyobb nyertese a TV2 Összezárva Friderikusszal című műsora, amit a Sztárban sztár vezetett fel, és hozott 20,7 százalékos, történetének legjobbjának számító közönségarányt a kereskedelmi célcsoportban.

A legjobban nézett 30 műsor közé egyébként a TV2 öt, az MTVA-család egy, az RTL 24 műsorral került be, ami az egész napi (1. ábra) és a főműsoridős (2. ábra) nézettségben is meglátszik:

1. ábra
1. ábra
2. ábra
2. ábra

A napi nézettségi versenyt nézve a kép pont olyan, mint egy vagy két hete, de akár egy évvel korábbra is visszamehetnénk: az RTL-t főműsorban 18-49-ben csak a Sztárban sztár tudja verni és kész, nincs mit ragozni ezen, amíg a TV2 hétköznap este Milliomos szakácsokkal (8,4 %), Titkok könyvtárával (7,5%) vagy Hazudj ha tudsz című lejárt szavatosságú krimivel (3,7) akar nézettségez szerezni, szívni fog. Ha már itt tartunk, az MTVA estéit is érdemes megnézni, este nyolc után 18-49-ben nincs olyan műsoruk, ami a 7 százalékos közönségarányt elérné a Nemzeti Főadónak kinevezett Duna TV-n.