Hírek, amik az állami médiában lenyomták Colleen Bellt

2015.10.29. 00:26 Módosítva: 2015.10.29. 14:35

Durva kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben a Corvinus Egyetemen tartott előadásán Colleen Bell, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. A fontosabb hazai hírportálok közül a Hvg.hu már 18:21-kor publikálta az ezzel kapcsolatos cikket, amit minden fontosabb itthoni sajtóorgánum követett. Kivéve az államilag működtetett Magyar Távirati Iroda, a Híradó.hu és az állami hírcsatorna, az M1.

Az első cikk megjelenése óta a következő hírek élveztek elsőséget az MTI-nél Colleen Bell beszéde helyett:

  • 18:44 Országos népművészeti tárlat a Néprajzi Múzeumban
  • 18:49 Az eső enyhülést hozott az indonéziai orangutánoknak (ezt az Index is átvette, hiszen nagyon szeretjük az indonéziai orangutánokat)
  • 19:00 Törvénymódosítási javaslat a halgazdálkodási jog elnyerhetőségének kibővítésére
  • 20:09 Megműtötték Karel Gottot
  • 20:52 Phil Collins új albumot és turnét tervez (tulajdonnév alapján még ez áll legközelebb Colleen Bellhez)
  • 21:23 A Szimpla szerda című színdarab bemutatója Szegeden

Érdekesség, hogy Colleen Bellről utoljára október 24-én közölt hírt az MTI, amikor a nagykövet megjelent a Szent Dömötör-napi behajtási ünnepen a Hortobágyon.

Az ostorral pattogtató fotók mellett egy hosszú beszámolót is közöltek az eseményről, amiben Colleen Bell közérdeklődésre számot tartó megjegyzéseit is publikálták. Csak pár idézet az MTI cikkéből:

  • A diplomata is köszönetet mondott a hortobágyi pásztoroknak: „Az ilyen emberek teszik lehetővé, hogy megtanuljuk becsülni és megőrizni a kultúránkat."
  •  A Hortobágy, a magyar puszta egyszerre természeti és kulturális kincs az egész világ számára" – mondta Colleen Bell, s felidézte, hogy a puszta 1999-ben lett a világörökség része.
  •  A biológiai sokszínűség megőrzése, az őshonos állatok, a génállomány megőrzése nemcsak a múltunkhoz jelent kulcsot, hanem a jövőhöz is – jelentette ki az Egyesült Államok nagykövete, mindannyiunk közös kincsének nevezve a Hortobágyon meglévő génbankot.

Úgy néz ki, az amerikai diplomata Corvinus Egyetemen mondott beszéde nem ütötte meg a hortobágyi génbankkal kapcsolatos gondolatainak hírértékét. De nem csak az MTI-nél, a Híradó.hu-n sem találni semmit Bellről, a legutóbb információ itt is az, hogy az amerikai diplomata megnézte a szürkemarhákat a Hortobágyon, és hát közben milyen kedveseket mondott.

Az évente 80 milliárd forint közpénzből működő állami közmédia sem tartotta fontosnak, hogy beszámoljon Bell bírálatáról. Az este 11 órás Híradóban még említésre sem méltatták a történteket, helyette a közel 11 perces hírblokkba 11 hír fért. Ennél a résznél egyébként nyugodtan átnevezhetnék a műsort Migránsfigyelőnek, Terrorhíreknek vagy akár Tények 2-nek, mert 11-ből 8 hír foglalkozott a terrorgyanús, agresszív menekültekkel – akik miatt még Orbán Viktor házát is jobban védi a TEK –, a másik három bejátszás pedig arról szólt, hogy egyébként minden rendben van Magyarországon, vagy hamarosan rendben lesz.