Gazdasági Versenyhivatal: Vajna viheti a TV2-t

2015.10.30. 11:48
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Vajna-csoportba tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. közvetlen, egyedüli irányítást szerezzen a TV2 Média Csoport Kft. (TV2) és a CEE Broadcasting Limited (CEE) felett.

A GVH a mai nappal engedélyezte a Magyar Broadcasting Co. Kft. irányításszerzését a TV2 felett. A közlemény szerint Vajnáék kérelme 2015. október 16-án érkezett be a hivatalhoz, ebben azt kérték, hogy a 2015. október 15-én kelt szerződés alapján a GVH engedélyezze irányításszerzését a TV2 és a CEE felett. 

A GVH az összefonódás hatásainak értékelésekor megállapította, hogy nincs azonos tevékenysége a TV2 és a CEE vállalkozásokat magában foglaló, televíziós műsorok (TV2, FEM3, PRO4, SuperTV2) készítésével foglalkozó és azokat sugárzó TV2–CEE-csoportnak, valamint az elsősorban játékkaszinók üzemeltetésével és filmforgalmazással foglakozó, Andrew G. Vajna által irányított Vajna-csoportnak. Ezért az összefonódásokkal összefüggő legfőbb versenyaggály, a koncentráció növekedése a jelen tranzakció esetében nem merül fel.

A Vajna-csoportról ugyan megjegyzik, hogy végez filmforgalmazási tevékenységet,

azonban jogosultsága nem terjed ki a televíziós csatornák, így a TV2–CEE-csoport részére történő filmértékesítésre, így versenyaggály ezzel összefüggésben sem merült fel. 

A GVH azt is megállapította, hogy az engedélyezni kért fúzió versenyjogi-érdemi elbírálásának semmi köze ahhoz, hogy Fonyó Károly Megapolis Média Zrt. nevű cége cégbejegyzési kérelmet nyújtott be, és ennek alapján cégbírósági eljárás van folyamatban. A GVH szerint a cégbírósági iratok alapján minden kétséget kizáróan megállapítható, hogy

a jelen engedélyező határozat alapját képező megállapodás aláírásának időpontjában (2015. október 15-én) az ügyvezetők együttesen jogosultak voltak a cég képviseletére.

Még mielőtt bárki is temetni kezdené a Fonyó–Simicska-párost, a GVH sietve megjegyzi, hogy az irányításszerzés engedélyezése nem jelenti azt, hogy a GVH az ügylettel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában állást foglalt volna, sőt, azt is kiemeli, hogy a fúziók engedélyezése során a hivatal az eladó és a vevő közötti egységes akarat-elhatározás meglétét és a fúzió versenyre gyakorolt hatását vizsgálja, a szerződéssel kapcsolatos esetleges polgári jogi vitában a bíróság dönthet. A GVH engedélye nem a szerződés érvényességéhez, hanem annak hatályosulásához szükséges.

A bejelentéssel kapcsolatban Óvári Győző, Fonyó Károly ügyvédje azt nyilatkozta, hogy egy ilyen engedélykérelem meglehetősen terjedelmes dokumentum, amit éppen most raknak össze, és természetesen szándékukban áll benyújtani. Azért nem siettek vele, mondta az ügyvéd, mert nem kell, nincs határideje a benyújtásának. 

Ad absurdum az is előfordulhat, hogy a GVH Fonyóék kérelmére is rábólint, és a Gazdasági Versenyhivatal felől akár ők is lehetnek  tulajdonosok.