Minden, amit tudunk vagy tudni vélünk a Trónok harca hatodik évadáról

2015.11.02. 17:15
Jövő tavasszal, de várhatóan a szokásos márciusi kezdésnél később, május körül indul majd el a Trónok harca hatodik évada – az, aminek a történetéről egyelőre semmi konkrétat nem tudunk, hiszen az alapanyag egyszerűen nincs kész. George R. R. Martin, a regényfolyam írója ugyan azt ígérte, hogy a Winds of Winter címre hallgató könyv áprilisban megjelenik majd, de majd hisszük, ha látjuk, és egyelőre úgy kezeljük a helyzetet, hogy a sorozat jövőre lehagyja a könyveket. Feltúrtuk az internetet infóért, és szépen összefoglaljuk – spoilerérzékeny, az áldott tudatlanságot kedvelő olvasók itt hagyják abba.

Szóltunk ugyan, hogy spoileresek leszünk, de még mindig adunk lehetőséget a menekülésre. Ennek a képnek nem sok köze van a Trónok harcához:

11204982 1587570051483267 3949266499724
Fotó: hukuloucoffee.com

Ennek már igen, de még mindig nem releváns a folytatást illetően:

És mostantól nincs kegyelem.

Mehet?

Oké.

Nem tudsz te semmit, Jon Snow

A rajongókat a leginkább foglalkoztató kérdés: most akkor él Jon Snow, vagy nem? Élőhalott? Feltámad, és semmi baja? Flashbackben látjuk? Csak a sorozat legendásan semmit nem (vagy csak kurva későn) tudó karakterét alakító Kit Harrington hajviseletével vagy hatvanezer cikk foglalkozott az utóbbi hónapokban, a Fal tövében látszólag agyonszurkált hős feltámadását pedig mindenki biztosra veszi, mert egyrészt nagyon kell a sorozatba, másrészt a regényfolyam egyik legfontosabb kérdése is az, hogy Snow tulajdonképpen kinek is a gyereke, merthogy nem Ned Starké, az tuti.

Amit a megbízhatónak tűnő forrásokból össze lehet szedni, annak alapján Snow karaktere feltámad (vagy meg sem halt), és elindul egy olyan úton, aminek a végén Danaerys és a sárkányai várják. Hogy aztán ki lesz a trón végső örököse, az most mindegy, Harrington Belfastban van és forgat, nem egy lesifotó kikerült már a netre erről. Az is biztosnak látszik, hogy Snow nem az Éjjeli őrség tagjaként tűnik majd fel a hatodik évadban, mert a forgatáson nem feketében, hanem a Stark-ház címerével súlyosbított barna bőrruhában parádézik, és látták egy olyan csatában forgatni, amiben a hitszegő Boltonok ellen lép fel. A kézenfekvő válasz az „és ezt így most hogy?” kérdésre ebben az esetben az, hogy a halott Snow-t feltámasztja Melisandre, a Vörös papnő/boszorkány, és mivel az Éjjeli őrség esküje egy életre szól, a másodikkal már azt csinál a nők nagy kedvence, amit akar.

1494419790588606380.gif

Pár adalék még ehhez a szálhoz: a csatajelenet forgatása utáni buliban feltűnt az a Liam Cunningham is, aki Ser Davost alakítja, és Stannis halála után tulajdonképpen afféle szabadügynök, azt csinál, amit akar, de persze hogy a legnemesebb cél mellé áll majd, és Snow-t segíti. Egy nagy találkozásra is sor kerül a csatában, vagy azt megelőzően: a Boltonéktól elszabadult Sansa és Snow az első évad harmadik vagy negyedi része óta nem látta egymást, szem nem fog szárazon maradni, amikor térdig hullákban gázolva összeölelkeznek majd. Az évad egyik fontos (ha nem a legfontosabb) jelenetének tartott csatában Boltonék két ismertebb, de nem feltétlenül állandó karaktert elevenen megnyúznak és megégetnek, nahát. Tippünk szerint a hagyományosan nagyot ütő kilencedik részben kerül majd rá sor.

Ned Stark vagyok, Észak őrzője

Ez az a része vagy inkább motívuma az évadnak, amit A tűz és jég dala ciklus rajongói leginkább várnak, mert elméletileg kiderül végre Jon Snow-ról, hogy nemesi sarj. A hatodik évad nagyon sok jelenetét forgatták Spanyolországban, folytatva a tavaly bevezetett dorne-i szálat. Az egyik új helyszín a guadalajarai Castillo de Zafra nevű torony, ami pont úgy néz ki, mint a könyvben már említett Tower of Joy, a Trónok harca sorozat- és könyvverziója előtti korszak egyik ikonikus helyszíne.

Történt ugyanis, hogy a Robert lázadása nevű polgárháború során Robert Baratheon és Ned Stark vezetésével a nagy házak nekiestek az uralkodó Targaryeneknek, és megszerezték a trónt. A polgárháború kiváltó oka az volt, hogy a trónörökös Rhaegar herceg elrabolta magának Lyanna Starkot, Ned Stark húgát, és a már említett toronyba zárta, ahonnan Ned és pár lovag szerette volna kimenekíteni, de holtan találták. Itt jön a képbe az egyelőre az az egyelőre csak elméletileg létező szál, miszerint a halott Lyanna mellett egy csecsemő feküdt (vagy Lyana haldolkolt, amikor rátaláltak), az ő és Rhaegar fia, Jon Snow. Aki így pont olyan jogot formálhatna a Vastrónra, mint Danaerys, az urtolsó (eddig) ismert Targaryen. 

A torony közelében nem egy harcjelenetet vettek fel, írja több oldal is a neten, a szereplők között a fiatal Ned Starkot és a legendás hírű Ser Arthur Dayne lovagot is felfedezni vélték Howland Reed mellett, aki Jojen és Meera Reed (a két kölyök, aki Brannal és Hodorral a Falon túl kódorog) apja. És ha már itt tartunk: Isaac Hempstead-Wright, az a színész, aki Bran Starkot alakítja, dettó a toronynál forgatott, amiből az io9.com pl. arra következtetett, hogy a jelenet nem „rendes” flashback, mint Cerseié volt, hanem egy látomás, amit Bran lát majd a Háromszemű Hollónál héderezve.

Királyvárban tovább áll a báll

Az előző évadban meglehetősen sűrű volt Cersei és cselszövő udvartartása, illetve a mezítlábas vallási fanatikusok, a Verebek történetszála, és ugyan amikor kiderült hogy idén nem nagyon forgat a stáb Dubrovnikban, mindenki azt hitte, hogy Cerseiék lepihennek egy időre, mégis forgattak királyvári jeleneteket, csak éppen Spanyolországban, Gironában. Az itt forgatott jelenetekben rengeteg, a Tyrell-ház egyenruháját viselő statiszta szerepelt, élükön Tommen királlyal, Mace Tyrellel és Jamie Lannisterrel aki ezek szerint simán visszahajózott Királyvárba a dorne-i kitérőt követően.

A hadsereg, mert arról van szó, jóhogy, állítólag megrohamozza a Hetek templomát, hogy kiszabadítsák Margaeryt, de feleslegesen, mert a verebek eleresztik maguktól. Hogy pontosan miért, arról ellentétes pletykák vannak, az egyik szerint a fogságban agymosott és megtört nő beáll a Verebek közé, de az is elképzelhető, hogy csak eljátssza az egészet, van annyira furmányos a nő, tessék csak belegondolni, hányadik király vagy királyjelölt mellett hetyeg most éppen.

A Tully-ház végnapjai

Jamie nem sokáig lesz Királyvárban, mert a sorozat írói előszednek egy olyan történetszálat, amit főleg a negyedik regényből ismerhetünk: Jamie Riverrunba lovagol csapatai élén, és leszámol Robb Stark lázadóinak maradványával, ami ebben az esetben a Tully-ház. Azt már korábban lehetett tudni, hogy Clive Russell és Tobias Menzies is visszatér az évadra, előbbi Brynden, utóbbi Edmure Tully karakterét alakítja, ugye. Jamie mellett feltűnik majd Jerome Flynn, azaz Bronn, az egyik közönségkedvenc karakter, ami azért jó hír, mert Nikolaj Coster-Waldau és Flynn párosa a negyedik évadban is nagyszerűen működött, csak miattuk lehetett elviselni a rémes dorne-i történetszálat, amin a félmeztelen csajok sem segítettek.

Ugyanott, ahol a Tully-vár ostromát forgatták, Brienne, azaz Gwendoline Christie is megjelent, szóval az alkotók mindent megtesznek azért, hogy Brienne  és Jaime is összefusson, helyes. Remélem, szép gyerekeik lesznek. Ami a Riverrunról szóló legvadabb pletyka, az egyelőre csak egy ír Trónok harca fanklub Twitter-fiókjából származik: Lady Stonehart, azaz Catelyn Stark, Ned elvágott nyakú és nagyon is halott felesége is szerepelni fog, de előhalottként, és egy meglehetősen nagy sereget irányít majd. Az ő feltámadása Lord Beric Dondarrionnak köszönhető egyébként. És ide, a zombi anyja környékére keveredhet vissza Arya Stark is egy nagyon vad pletyka alapján, de ennek mi nem adunk, mert csak arra alapozzák, hogy látták a karaktert alakító Maisie Williamst Coster-Waldau társaságában beszélgetni. 

Kvázivikingek a Vas-szigetekről

Az ötödik évad nagy meglepetése volt, hogy a Greyjoy-szálat teljes mértékben hanyagolta a sorozat – na, majd most pótoljuk az űrt, legalábbis erre utal az, hogy a hírek szerint most jön majd a királyválasztás, amire Balon Greyjoy halála után kerül sor a könyvekben. Az új király Euron Greyjoy (Pilou Asbæk) lesz, mert azt állítja, hogy van neki egy olyan kürtje, amivel a sárkányokat tudja irányítani. Egy nagyobb jelenetet az észak-írországi Ballintoyban forgattak le, rengeteg statiszta, Euron és Victarion Greyjoy szereplésével. Erről készült egy légi felvétel is, tessék:

Trónok Harca hatodik évadának forgatása

Ami itt érdekes, hogy a királyválasztáson feltűnik Theon (Alfie Allen) is, akit legutóbb még Bűzösként láttunk elmenekülni (na jó, leugrani a várfalról) Ramsay Boltontól Sansa Stark társaságában.

A sárkányok, az anyjuk, meg a haverok

Ott fejeztük be az ötödik évadot, hogy Dany kedvenc sárkánya hátán elrepül a meereeni aréna vérrel iszamós homokjáról, otthagyva a fasziját, Tyriont és a száműzetésből egy kis testőrködésre/önfeláldozásra visszarángatott Ser Jorah-t, majd amikor leszáll a sárkánnyal és az essosi lankák között kóborol, körbeveszi egy rakás dothraki harcos, és elviszik magukkal. Ebből bármi lehet, de mivel ő a sárkányok anyja, így nem kell nagyon aggódnunk, mert nem bántják, bár Drogon leamortizál egy helyi templomot.

A pletykák szerint Dany a tűzből sértetlenül lép ki, és ez győzi meg a nomádokat, hogy beálljanak a seregébe, ami így meglehetősen tekintélyes lesz, a kisebb volumenű jelenetekben is 1200 statiszta szerepelt állítólag. Dany mellett ott forgatott Jorah Mormont és Daario Nahaaris is, Emilia Clarke-ot pedig a Makulátlanok páncéljában és hagyományos dothraki öltözékben is lefotózták, azaz visszamennek majd Mereenbe. A városállam elég nagy szarban van, éhínség pusztít, és Tyrion képtelen úrrá lenni a káoszon, ráadásul a yunkai és mereeni rabszolgatartók közösen esnek a városnak, szóval nagy csata lesz, örülünk.

1494419790723882412.png

Amiről nem tudunk semmit:

  • Mi lesz Cerseivel?
  • Lesz még szó A hegyről? (Legyen már!)
  • Ugye a dorne-i szálat hanyagoljuk?
  • Mi lesz a Falon?
  • Meddig jutnak a Mások?
  • Hol van Rickon, és mit csinál?