András, Andor
-3 °C
3 °C

Az RTL Klub hírigazgatója levélben reagált a parlamenti kitiltásra

2015.11.24. 23:46

Az RTL Klub hírigazgatója, Kotroczó Róbert levélben válaszolt Kövér Lászlónak, miután az RTL hírszerkesztőségét múlt csütörtökön kitiltották a Parlamentből azt követően, hogy felvételeket közöltek arról, ahogy a stábjukat nem engedték be Orbán Viktor és a NATO főtitkár sajtónyilatkozatára.

Kotroczó a levélben arra kérte a házelnököt, hogy az RTL Híradó valamennyi munkatársát érintő szankciót mielőbb oldja fel. A hírigazgató a hivatalos válaszban arról ír, hogy az RTL-es Litauszky Balázs miután észrevette, hogy nemzetközi esemény zajlik az Országházban, szerette volna megtudni, hogy mi is történik pontosan. Szerinte kollégái a hivatásuknak megfelelően jártak el, amikor egy jelentős közügynek látszó eseményről szerettek volna tudósítani.

Egyetlen hangos szó sem esett. Senkit sem sértettek meg.  A kormányzati kommunikációs stábtól elfogadhatónak tűnő magyarázatot nem kaptak arra, hogy miért ne lehetne egy nyilvános eseményen forgatni, vagy azon részt venni egy állandó belépővel rendelkező, tehát biztonsági átvilágításon rendszeresen átesett újságírónak

– fogalmaz Kotroczó, aki szerint "az eset abszurditása" miatt forgott a kamera.

A hírigazgató azokra a rágalmakra is reagált, melyek szerint az RTL munkatársai már többször is megsértették a parlamenti tudósítások szabályait. Leírja, ebben az évben csupán egy hivatalos közlést talált erről, a három hónapra kitiltott Szondi Vanda büntetése pedig már letelt.

Arról is beszámol, hogy miért hozták le a felvételeket:

A közlés mellett amiatt voltunk kénytelenek dönteni, mert a sajtófőnökétől jövő üzenet az volt, hogy amennyiben nem mutatjuk be, hogyan is zajlott a kiutasítás, akkor nem veszik el kollégám belépőjét.

Kotroczó a levél végén arra kérte Kövért, hogy amennyiben az Országházban szakmai vagy sajtóetikai kérdések merülnének fel a kollégái munkájával kapcsolatban, akkor inkább vele egyeztessenek, mielőtt ilyen döntések születnének.

Tisztelt Elnök Úr, kollégáim a szabályokat sosem kívánják áthágni, szemük előtt mindig a nyilvánosság tájékoztatása áll. A parlament sajtónyilvánosságának fenntartása érdekében, valamint hogy munkatársaimat ne érje hátrányos megkülönböztetés, írásban is biztosítom Önt, hogy kollégáim a jövőben is minden lehetséges módon betartják az Országház sajtószabályait, és követik az újságírói hivatásból adódó  kötelezettségeiket

– zárta levelét az RTL-es hírigazgató.

Kotroczó Róbert hivatalos válaszát az RTL Klub híradójának honlapján lehet végigolvasni.