Miklós
5 °C
12 °C

Továbbra sem forgathat az RTL Híradó a Parlamentben

2015.12.08. 09:03

Kövér László még mindig nem válaszolt az RTL Klub hírigazgatójának levelére, ezért a csatorna híradójának munkatársai továbbra sem léphetnek be a Parlamentbe, írja a Népszabadság.

A stábot azután tiltották ki az Országházból, hogy felvételeket közöltek arról, ahogy nem engedték be őket Orbán Viktor és a NATO főtitkár sajtónyilatkozatára. Kotroczó Róbert, az RTL hírigazgatója később levélben kérte a házelnököt, hogy mielőbb oldja fel az RTL Híradó valamennyi munkatársát érintő szankciót. Választ azonban még most sem kaptak.

Egyetlen hangos szó sem esett. Senkit sem sértettek meg.  A kormányzati kommunikációs stábtól elfogadhatónak tűnő magyarázatot nem kaptak arra, hogy miért ne lehetne egy nyilvános eseményen forgatni, vagy azon részt venni egy állandó belépővel rendelkező, tehát biztonsági átvilágításon rendszeresen átesett újságírónak

– fogalmazott levelében a hírigazgató.

Kotroczó a Népszabadságnak azt mondta, hogy a döntés nem csupán az ő csatornájukról szól, és hogy a Parlamentnek a nyilvánosság háznak kellene lennie, az ő munkatársaik pedig csupán a munkájukat végezték – azaz kérdeztek és tudósítottak.  

A hírigazgató arról is beszélt, hogy a házszabályban nem talált kitiltási szankciót, és szerinte egyetlen nyugat-európai országban sincs hasonló joga – egy személyben – a házelnöknek.

A lap Polyák Gábort, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetőjét is megszólaltatta, aki szerint

Kövér tiltó határozata súlyosan sérti az állampolgárok tájékozódáshoz fűződő alkotmányos jogát.

Polyák szerint, ha az RTL a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordulna, valószínűleg pert nyerne az ügyben, hiszen a házelnök szankciója még az illiberális demokrácia határain is túllép.

A Népszabadság közben arról értesült, hogy Kövér a hét során válaszol Kotroczó levelére, és akkor dől el az is, hogy feloldja-e a kitiltást, vagy sem.

A szankció bevezetése után egyébként az ellenzéki pártok is felsorakoztak az RTL híradója mellett:

Kövér László nem a Kossuth tér 1-3. házmestere!

– írta például Schiffer András, aki szintén nyílt levélben szólította fel Kövért, hogy vonja vissza a döntést.