Angela Merkel az év embere

time-person-of-the-year-angela-merkel-001
2015.12.09. 14:32

Angela Merkel német kancellárt választotta a patinás Time magazin az év emberének, írja a Today. Az újság szerkesztője, Nancy Gibbs elmondta, hogy Merkel megválasztásában közrejátszott Németország menekültbarát politikája és az európai gazdasági válság kezelése is. A címlapon Merkel neve alatt az áll, hogy

a szabad világ kancellárja.

A döntést azzal indokolja a Time, hogy Merkel

  • többet mert kérni a saját népétől a menekültválság alatt, mint bármelyik más politikus;
  • végig keményen kiállt a zsarnoki elnyomás ellen;
  • és kitartásával olyan morálisan elkötelezett vezető vált belőle, amiből hiány van a mai világban.

Ezzel Merkel lett az első nő, aki kiérdemelte ezt az elismerést, mióta 1999-ben Man of the Yearről Person of the Yearre változtatták a nevet. Tavaly az ebola elleni harc szereplőit választották meg, amibe nők ugyanúgy beletartoznak, mint férfiak. Korábban Woman of the Year címen négyen (Wallis Simpson, Szung Mej-ling, II. Erzsébet, Corazón Aquino) is szerepeltek a Time címlapján.

Merkel az elsők között állt ki Putyin ellen az Ukrajnában zajló háború miatt, majd a görög csődöt is sikerült jól kezelnie. Végül a menekültválság hívta fel rá igazán a figyelmet, amikor megnyitotta Németország kapuit a menekültek előtt, amit politikai versenytársai, az unió több országának vezetője, de még a saját állampolgárai sem tartottak feltétlenül jó döntésnek.

A német kancellár mellett az esélyesek között volt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam vezetője, Donald Trump,  a Black Lives Matter aktivistái és Haszan Rouháni iráni miniszterelnök.