Vajna közel 7 milliárdot kap a TV2-re az államtól

2015.12.15. 13:22

Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. 6,72 milliárd forintnyi hitelt kap a Szijjártó Péter által felügyelt állami Eximbanktól, tudta meg a Válasz.hu. Az újság az információt igazoló okiratot a cégbíróságon találta meg.

A bank és Vajna cége november 27-én, pénteken kötött kölcsönszerződést, amelynek értelmében az Eximbank 21 millió eurónyi, azaz 6,72 milliárd forintnyi

versenyképességet javító belföldi befektetési hitelt nyújt a TV2 Média Csoport Kft. 100 százalékos üzletrészének tulajdonjoga megszerzésének finanszírozása céljából.

A kaszinóztatás kizárólagos jogával rendelkező Vajna 2,5 millió forintot és nyolcmillió eurót már korábban átutalt a Magyar Broadcasting Co. számláira, tehát a hitel mellett 2,5 milliárd forintnyi saját pénzzel is beleszállt a TV2-s buliba.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet november végén levélben fordult Szijjártóhoz, amelyben arról érdeklődött, hogy az önmagát a hazai exportáló cégek támogatójaként hirdető Eximbank meddig lesz még az Orbán Viktorhoz közeli oligarchák kifizetőhelye.

Szijjártó két héttel később, hétfőn válaszolt:

A kérdésben megfogalmazott állítását a leghatározottabban visszautasítom. (...) Az Ön által hivatkozott médiavásárláshoz az Eximbank nem adott államilag támogatott hitelt, vagyis közpénz felhasználására ebben az ügyben nem került sor.

Ezen túl azt is hozzátette, hogy az Eximbank egy törvénymódosításnak köszönhetően 2014. január 1-től belföldi székhelyű gazdálkodó szervezetek nemzetközi versenyképességet javító beruházásaihoz, forgóeszközigényeihez is forrást biztosíthat.

A KKM kedd délutáni sajtóközleményében Szijjártó Péter korábbi szavait idézte az ellentmondás feloldására. Eszerint nem közpénzről, hanem piaci hitelről van szó, amiről a miniszter állítása szerint a bankot nem kérdezte, mert nem az ő dolga. Szijjártó a következőket mondta november 27-i sajtótájékoztatóján:

„Most amikor felmerültek ezek a kérdések a részetekről, én egy kérdést fogalmaztam meg az Eximbank igazgatósága felé, de úgy , hogy ne sértsem meg a bank irányítására vonatkozó szabályokat, és ne is avatkozzak bele a bank működésébe.

Én azt kérdeztem meg, hogy jött-e olyan hiteligénylés médiavásárlásra, ami érint közpénzt. Magyarul, kedvezményes hitel vonatkozású. A válasz az volt, hogy nem. Hogy ezentúl piaci alapon, piaci árazással, milyen döntések születnek az Eximbankban, az meg nem az én dolgom.

Közben Andy Vajna üzleti titokra hivatkozott az Indexhez eljuttatott levelében: "A Magyar Broadcasting a TV2 Csoport működésének finanszírozásához egy hazai és a nemzetközi pénzintézetekből álló banki konzorciummal kötött megállapodást. A hitelszerződéseket a vállalat szigorú, piaci feltételekkel kötötte, a finanszírozás mértéke és a megállapodás további részletei azonban üzleti titkot képeznek."