Andrea, Ilma
5 °C
20 °C

A magyar filmművészet legjava online is elérhető

2015.12.18. 15:05

MandaTéka néven újabb online filmtár kezdte meg működését, jelentette be Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója. A filmtárban jelenleg 115 film található.

Egy film kölcsönzése bruttó 508 forintba kerül, ezért az összegért két napig, korlátozásmentesen, akár többször is meg lehet tekinteni az alkotásokat. Jelenleg sms-ben lehet fizetni, jövőre tervezzük bővíteni bankkártyás fizetési lehetőséggel, illetve paypallal, így a külföldi érdeklődők is könnyebben fizethetnek. Mivel az a cél, hogy a magyar filmművészet alkotásai minél szélesebb körhöz eljuthassanak, amennyiben a fajlagos költségek csökkennek, a kölcsönzés is olcsóbb lehet.

Az online mozi a tervek szerint hetente tíz filmmel bővül. Cél hozzáférhetővé tenni a magyar filmművészet legjavát, nagyjából 500-600 alkotást. Ezek jelentős része már digitalizált. A rendszer automatikusan számolja a jogdíjakat, így az alkotók is plusz bevételhez jutnak a megtekintések után.