Miért kapcsolná be az ember január 1-jén a tévét?

Tévéajánló január 1-re

2016.01.01. 11:34

Miért kapcsolná be az ember január 1-jén a tévét? Valószínűleg azért, hogy legyen valami háttérzaj, ami elnyomja az előző napi bulit követő fejfájást. Vagy mert az éjféli koccintás után ágyba dőlő gyerekek már korán reggel rajzfilmet akarnak nézni.

Az újévi műsorkínálatot átböngészve az is eszembe jutott, hogy a Régen minden jobb volt!-nosztalgiázás azért nem minden helyzetre igaz, mert 1988. január 1-jén például ilyen őrületesen jó műsorokra józanodhattunk ki a monopolhelyzetben lévő Magyar Televíziót bámulva:

  • Újévi koncert Bécsből!
  • A Kubai Köztársaság nemzeti ünnepén!
  • Németh Károlynak, az Elnöki Tanács elnökének újévi köszöntője!
  • Beszélgetés Grósz Károllyal, a Minisztertanács elnökével!

Ehhez képest azért jóval izgalmasabb a mostani kínálat. Az köztudott, hogy a műsorigazgatók szeretnek biztosra menni, és Bud Spencer-Terence Hill-filmekkel letudni az ünnepek környéki szabadnapokat. Az viszont kifejezetten vicces, hogy a pofonosztó páros egyik legjobb westernfilmjét, a  Bosszú El Pasóbant  az újév első napján a  Duna tévé  is levetíti 13:25-kor, meg a  Film Cafe  is, 15:05-kor.

colline-des-bottes-01-g
Fotó: Crono Cinematografica / Finanzia San Marco

Ez az 1968-as italowestern lényegében A jó, a rossz és a csúf paródiája, ami miatt itthon néha A Pirinyó, a Behemót és a Jófiú-ként is emlegetik. A hasonlóság olyannyira igaz, hogy Bud Spencer és Terence Hill mellett itt is Eli Walach alakítja a nagydumás harmadik pisztolyhőst (akárcsak Leone filmjében, ahol Clint Eastwoodot és Lee Van Cleefet verte mindig át). A film ugyan folytatása az Isten megbocsát, én nem!-nek, és a történet is az ott megszerzett arany újbóli eltűnése körül forog, de ez már egyáltalán nem brutális spagettiwestern. Nem kínozzák tüzes vassal Bud Spencert, és Terence Hill sem öl meg hidegvérrel senkit, a hangulat inkább a későbbi filmjeik kedélyes pofozkodásait előlegezi meg.

Bosszú El Pasóban - részlet

A koránkelők a Film+-ra kapcsolva még Bud Spencerék előtt, 9:10-kor végigröhöghetik a Szellemirtók 2-t, amiben a festményből megelevenedő Vigo, a Kárpátok ostora, Moldávia bánata terrorizálja New Yorkot. A főgonosz balfácán inasát, a végtelenül unszimpatikus rstaurátort ráadásul Janosz Pohának hívják, ami egy újabb vicces magyar vonatkozás az előző rész ördögi toronyházépítője, Ivo Sándor után (a rendező, Ivan Reitman ugyanis egy komáromi zsidó családban született 1946-ban, innen vándoroltak ki Kanadába).

Janosz Poha (Peter MacNicol) és a Kárpátok ostora, Moldávia bánata, Vigo (Wilhelm von Homburg)
Janosz Poha (Peter MacNicol) és a Kárpátok ostora, Moldávia bánata, Vigo (Wilhelm von Homburg)
Fotó: Columbia Pictures Corporation

Az Universal Channel újév napján Titkok könyvtára-maratont tart, hajnali 4:15-től egészen este tízig. Ez az a tévésorozat, amiben Carter doki, azaz Noah Wayle a szegény ember Indiana Jonesaként mindenféle ősi ereklyék után kutat, és évezredes rejtélyeket old meg egy hasonló érdeklődésű kutatócsapat élén. A legviccesebb ráadásul az, hogy szintén ezen a napon vetíti le Film Cafe 21:20-kor a 2004-es A titkok könyvtára - A szent lándzsa küldetést, vagyis azt a filmet, amiből a tévésorozat készült. Noah Wyle nemrég egy interjúban elmondta: azért szereti A titkok könyvtára franchise-t, mert már gyerekkorában is imádott olyanokról olvasni, mint a templomosok kincse, Atlantisz és a piramisok.

Noah Wyle két poén közt kinyomoz valami ősi rejtélyt
Noah Wyle két poén közt kinyomoz valami ősi rejtélyt
Fotó: Electric Entertainment / Universal Channel

Ha Carter doki nem hoz minket lázba, este három olyan film közül választhatunk, amit részben vagy teljesen Magyarországon forgattak:

  • A Cinemax 2-n 20:00-kor kezdődik Brad Pitt Z világháborúja, amihez az egyik híradójelenetben látható autógyári lövöldözést Budapesten forgatták (mást is, de az végül ki lett vágva a filmből).
  • 20:50-kor a Film+ vetíti a Suszter, baka, szabó, kém című, izgalmas hidegháborús thrillert, amiben az azóta már bezárt Jégbüfé mellett, a Párizsi udvarban Kálloy Molnár Péter lelő egy híres angol színészt, az uborkás kenyeret majszoló Mucsi Zoltán szeme láttára.
  • 21:20-kor startol a Universal Channelen az Underworld, amiben a változatosság kedvéért szintén van egy olyan jelenet, amit a Ferenciek terén vettek fel, nem messze a Jégbüfétől és a Párizsi udvartól: Kate Beckinsale a Klotild-ikerpaloták északi tornyában ülve monologizál a film elején a vámpírok és vérfarkasok közt ősidők óta dúló háborúról.
Vámpírok a Ferenciek terén


  • Tippek
  • Hírek