Különszámmal jelenik meg a Charlie Hebdo a mészárlás évfordulóján

2016.01.04. 13:16

Egy évvel a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett vérfürdő után egy egymilliós példányszámú, évfordulós kiadással jelenik meg szerdán a francia szatirikus hetilap – írja a GuardianChérif és Said Kouachi 2015. január 7-én 12 emberrel végzett a lap szerkesztőségében.

A különszám borítóját Laurent Sourisseau (becenevén: Riss) rajzolta, aki ugyan szintén súlyosan megsérült a tavalyi támadásban, de végül sikeresen megmenekült. A képe egy morcos, szakállas, Isten-szerű alakot ábrázol a mindent látó szemmel a fején, géppisztollyal a hátán. A mellette lévő felirat szó szerinti fordításban nagyjából azt jelenti, hogy

Egy évvel később az orgyilkos még mindig odakint jár.

cx2 tq1w8ayiwsq
Fotó: Charlie Hebdo

De ezt inkább szimbolikusan kell érteni (kb. „még mindig a terror az úr”), hiszen a szerkesztőségi vérengzés elkövetőit, Amédy Coulibalyt és a Kouachi testvéreket tűzpárbajban lőtték le a kommandósok, szélsőséges nézetű ismerőseiket, Fritz-Joly Joachint és Cheikhou Diakhabit pedig Bulgáriában és Törökországban vették őrizetbe, amikor Szíriába próbáltak szökni.

Bár a tavalyi mészárlás utáni Charlie Hebdót 7,5 millió példányban adták el az utánnyomásokat is beleszámítva, a gazdasági igazgató, Eric Portheault szerint a szerkesztőség úgy érzi, az adományokon túl senki sem támogatja őket. Egyedül maradtak a vallási szélsőségesek elleni harcban (Portheault egyébként szintén a szerkesztőségben volt a vérengzés idején, csak időben el tudott bújni az íróasztala alá, így a támadók nem törődtek vele).

Szörnyen magányosnak érezzük magunkat. Nagyon jó lenne, ha mások is készítenének karikatúrákat, mert hozzánk már senki sem akar csatlakozni. Túl veszélyes, hiszen itt meg is halhatsz.  • Hírek
  • Személyi kölcsön