Vajna említette Orbánnak, hogy megveszi a TV2-t

D KOM20120120028
2016.01.04. 07:23

„A tárgyaló partnereim és az ügyvédek egyaránt biztosítottak róla – és a szükséges dokumentumokat is elénk tárták –, hogy engem semmi nem korlátoz a TV2 tulajdonjogának megszerzésében” – mondta a Népszabadságnak adott interjújában Andy Vajna, aki a „tranzakciót lezártnak tekinti”. 

Vajna nem árulta el, mennyiért vette meg a televíziót, de szerinte az Eximbank piaci kamatozású hitelt nyújtott nekik, így nem állami támogatásként fogja fel a banktól érkező hitelt. (Ugyanakkor cáfolta, hogy az MKB is hitelt adott volna a tévévásárlásra.)

A média „régi vágya”, már 1997-ben is indult a frekvenciapályázaton az Írisz TV befektetőjeként. Erre így emlékszik vissza: „Akkor az RTL mögöttünk kullogott nagyon alacsony pontszámmal. Végül valaki – talán kormányzati szinten – úgy döntött, hogy nem mi, hanem az RTL nyer. Soha nem fogom elfelejteni: reggel vittük be a hiánypótlást, az RTL illetékese is rohant be a pályázati dokumentációval, hogy ne késse le a határidőt. A pult előtt véletlenül leejtette a paksamétát, és a szétszóródtak a papírok. A nagy része, több száz oldal teljesen üres papír volt!” 

Arra a kérdésre, hogy megbeszélte-e Orbán Viktorral a TV2 megvásárlását, Vajna ezt válaszolta: „Még a rendszerváltás előtt egyszer kint járt Los Angelesben, akkor ismerkedtünk össze. Azóta becsüljük, tiszteljük egymást. Nem mondanám, hogy közeli barátok vagyunk. Persze, említettem neki, hogy belevágok ebbe a bizniszbe, de túlzás lenne azt mondani, hogy »megbeszéltük«.”

Habony Árpádról is beszélt az interjúban, Orbán nem hivatalos tanácsadójával állítása szerint egy amerikai fesztiválon ismerkedett meg.

Vajna időközben a Roxy rádió frekvenciáját is megpályázta. Erről ezt mondta: „Összeálltam Bakai Mátyással, aki a Roxy ügyvezetőjeként az egyik legjobb, legfiatalosabb rádiót vitte. Úgy gondolom, jól kiegészíti majd a televíziót, promócióra is kiválóan alkalmas. Viszont a Class FM frekvenciájára jelenleg nem tervezek pályázni."

A teljes interjút itt lehet elolvasni.

Andy Vajna cége, a Magyar Broadcasting Co. Kft. jelezte a cégbíróságon, hogy megvette a TV2-t, és Dirk Gerkenst kinevezte a TV2-csoport vezérigazgatójának. Ezt maga a cég közölte. Kérdés, mit szól ehhez Fonyó Károly és Simicska Lajos. Részletek itt

borítókép: MTI / Komka Péter (2012)