Hedvig
4 °C
15 °C
80 464 szavazat
112 525 szavazat

Fenékfogdosó kéjencként ábrázolta Ajlant a Charlie Hebdo

2016.01.13. 23:19

Alig egy év telt el a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett terrorista merénylet óta, a francia lap mégsem csillapszik, ezúttal a tavaly tengerbe fulladt, hároméves szír kisfiúval tréfálkozik, írja az Independent.

A legújabb számban a szilveszter éjszaka, Kölnben elkövetett tömeges molesztálásokat is feldolgozták: Ajlant már felnőttként ábrázolva, kéjes vigyorral, egy nőt üldözve ábrázolták, majd feltették a kérdést, hogy vajon mi lett volna a kis Ajlanból, ha felnő. A választ a rajz alatt helyezték el:

Egy fenéktaperoló Németországban.

Ajlan egyébként még szeptemberben 11 másik menekülttel együtt halt meg, miután elsüllyedt egy migránsokkal teli hajó a görögországi Kos szigeténél. Az áldozatok között ott volt a kisfiú ötéves bátyja, valamint édesanyja is. Apja, Abdullah Kurdi, a családja elvesztése után azt mondta, hogy nem folytatja az utat, inkább visszatér Szíriába, hogy hazájukban temethesse el a szeretteit. Ajlan fényképét akkor több neves lap (például a Guardian, a Times, a Washington Post, a Le Monde és az Independent) is lehozta, a képek pedig nagy vihart kavartak.

Az új szám címlapján egyébként a napokban elhunyt David Bowie szerepel, akit a medvecukor feltalálójaként tüntettek fel, és aki a halála előtt két nappal adta ki legutolsó, Blackstar című albumát, amiről (még az énekes halála előtt) a Stenken részletesebben is beszámoltunk.

A merénylet első évfordulójára az újság hasonlóan vitatható humorú, egymillió példányban kiadott különszámmal készült, aminek apropóján azt írtuk: a kereszténységből, az iszlámból és a zsidó vallásból egyaránt állandó tréfát űző Charlie Hebdo nem csupán az európai szólásszabadság jelképe lett, hanem egyúttal a mások vallási hovatartozásának semmibevételéé is.