Leó, Szaniszló
5 °C
17 °C

A párizsi terrortámadás miatt hagytak ki egy South Park részt

eric-cartman-wallpaper-3
2016.02.08. 15:08

Szombaton számoltunk be arról, hogy a South Park című sorozatot sugárzó Comedy Central kihagyta a legújabb, 19. évad 7. részét. A hatodik után a nyolcadikat vetítették le, mondván, a rész tartalma bizonyos emberek érzékenységét sértheti a mostani időszakban. 

A Comedy Centralt üzemeltető Viacom kommunikációs vezetője, Szűcs László az Indexnek azt írta, a párizsi terrorcselekmények miatt vették le műsorról a részt, de március 31-én, amikor ismétlik majd az évadot, le fogják vetíteni. A kihagyott epizódban - anélkül, hogy elspoilereznénk - szerepelnek nem heteroszexuális nindzsák, Iszlám Állam terroristák, sőt, a terroristák kendőzetlen véleménye a zsidókról.

A rajongók szerint az érintett rész kihagyásával két probléma is van. Az egyik, hogy a részek összefüggnek, egymásból következnek, így látni kell mindet, hogy élvezhető legyen az évad. A másikat pedig olvasónk fogalmazta meg tömören: „Különösen ironikus, hogy a teljes évad meghatározó humorforrása pont a kényszeres politikailag korrektség, melyet mind a tíz részen át folyamatosan pellengérre állít a rajzfilm. Az már csak hab a tortán, hogy a magyar csatorna által önkényesen kihagyott 7-es részt követő 8-as rész témája a cenzúra..."

A kommunikációs vezető most azt írta:

„A Comedy Central még tavaly december elején, az új évfolyam hazai premierjét megelőzően, közvetlenül a novemberi párizsi terrorcselekményeket követően döntött a 7. rész későbbre helyezéséről. A humorcsatorna elkötelezett híve a tabudöntögető, kíméletlen, csípős humornak (...), úgy gondoljuk azonban, hogy adódhatnak olyan kivételes, az egész emberiséget érintő helyzetek, amikor bizonyos távolság szükséges ahhoz, hogy az eseményeket akár az irónia és a humor eszközeivel is értékelni lehessen, anélkül, hogy sokak érzékenységét sértenünk indokolatlanul. A humor is talajt veszíthet, amikor néhány elvakult terrorista gyerekek és fiatalok tucatjait mészárolja le. Noha a South Park ezen része nem közvetlenül a terrortámadásokról szól, mégis összefüggésbe hozható a hírhedt terrorszervezet ténykedésével és ártatlan gyermekek meggyilkolásával."

Levelünkben azt is megkérdeztük, hogy a rész kihagyásáról egyeztettek-e a készítőkkel, vagy forgalmazókkal. Erre azt a választ kaptuk, hogy:

„A párizsi merényletek után a stúdiók, forgalmazók és műsorszolgáltatók világszerte áttekintették, hogy az egyes televíziós tartalmakban előfordulhatnak-e olyan jelenetek, amelyek akár áttételesen is sérthetik a terror áldozatainak és hozzátartozóinak az emlékét és általában az emberek többségének érzékenységét. A magyar Comedy Central a forgalmazók ajánlásai közül egyedül a most kimaradt South Park részt tekintette ilyennek."

Az új évadot február 18-tól tehát megismétli a csatorna csütörtök esténként 22 órától, ekkor már a 7. résszel együtt.