Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az idős tévénézők miatt a Duna TV a TV2-t is lenyomta

2016.02.17. 10:47
Úgy látszik, az állami tévébe belepumpált milliárdok végre nézettséget is hoztak: az év hatodik hetére a Nemzeti Főadónak kinevezett Duna TV megelőzte a TV2-t. Igaz, elég sokáig kellett keresni hozzá a megfelelő korcsoportot.

Az MTVA Sajtóirodája tegnapi közleményében (joggal) lelkendezve jelentette be: 2016 hatodik hetében a Duna TV 9,9 százalékos közönségaránnyal megelőzte a mindössze 9 százalékot elérő TV2-t. Ez így persze a dolgok meglehetős leegyszerűsítése lenne, van még legalább két paraméter, amit ismerni kell a diadal értelmezéséhez: a korcsoport és az idősáv.

A nézettségmérésben az a szép, hogy minden tévé lehet legnézettebb, csak megfelelően kell paraméterezni a kereséseket. Magyarországon az ún 4+, azaz a négy évnél idősebb lakosokat számító össznézettség mellett a 18-49-es, kereskedelmi célcsoportnak nevezett korosztályra mért nézettség és közönségarány-számítás, illetve a TV2 és pár médiaügynökség esetében ennek kitolt, 18-59-es korcsoportra mért változata terjedt el.

Ez nem azt jelenti, hogy ne lehetne más korcsportban mérni, ha nagyon akarja az ember, kihozhatja, hogy a Life Network adása hajnal 2 és 3 között, a fővárosi, 34 és 36 év közötti, diplomás nők között nagyobb közönségaránnyal bír, mint az RTL Klub, de ennek nem sok értelme lenne.

A Duna TV 9,9 százalékos közönségarányát az MTVA a 18+-os korosztályra számította és az este 7 és 11 közötti főműsoridőre. Utóbbival semmi baj nincs, a primetime, azaz főműsoridős nézettség a tévék és a hirdetők szempontjából is kiemelten fontos, viszont a 18+ nem egy megszokott, az egész iparágban használt korcsoport, de hát a Duna TV-nek is kell egy kategória, amiben labdába rúghat.

Ha ugyanis megnézzük a többi kategóriát a főműsoridőre vonatkoztatva, ezt látjuk:

  • 18-49: TV2 - 9% vs. Duna TV - 3,6%
  • 18-59:  TV2 - 8,8% vs. Duna TV - 4,7%
  • 4+: TV2 - 9,3% vs. Duna TV - 9,2%

Azaz egy olyan általánosan használt kategória sincs, amiben a Duna TV jobb lenne, ha a fiatal nézőket is számoljuk, bár a teljes lakosságban az a 0,1 százalékos eltérés a hibahatáron mozog. A Duna TV nézői ennek alapján a kifejezetten idősek közé sorolandók, azaz ha a nyugdíjasokra van bízva, akkor a köztévé előbb-utóbb akár az RTL-t is befoghatja. Na jó, nem, csak vicceltünk.