Novemberig eldől a Class FM sorsa

2016.02.22. 08:56
A Népszabadság szerint törvényes eszközökkel nehéz lenn elvenni a Class FM frekvenciáját Simicska Lajostól, hiába próbálkozna ezzel a Fidesz. Közvetlen jelei ennek nincsenek egyébként, de az NMHH megkeserítheti a rádió tulajdonosának életét.

A lap cikke szerint a TV2 megszerzése után a Simicska elleni médiaháború újabb frontja a piacvezető Class FM lesz, aminek ferkvenciaengedélye november 19-én jár le, és ha nem hosszabbítják meg valamiért, akkor oda a milliárdos profitot termelő kereskedelmi rádió, ami immáron hetedik éve tartozik a Simicska-Fonyó médiabirodalomhoz. A rádiót működtető Advenio viszont a törvényi előírásoknak megfelelően már tavaly július 30-án benyújtotta a hosszabbítási kérelmet a Médiatanácshoz. Erre azért volt szükség, mert a törvény szerint a műsorszolgáltatónak 14 hónappal az engedély lejárta előtt kérelmeznie kell a hosszabbítást. A Médiatanács idén július és szeptember között dönt arról, hogy hosszabbít vagy új pályázatot ír ki.

Akkor viszont a Médiatanács teljes joggal tagadja meg a hosszabbítást a Class FM-től, ha a rádióról  jogerősen megállapítják, hogy súlyosan vagy ismételten megsértette a médiatörvényt, például a gyerekek és a kiskorúak védelméről szóló előírásokat. A hatóság mostani vizsgálata a Morning Show december végén és január elején adásba került két műsorának korhatárbesorolására irányul: a reggeli műsorban

konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel ábrázolták.

A Médiatancs a lap kérésére azt közölte, hogy az elmúlt hat évben mindössze ötször marasztalta el a rádiót (főként a reklámszabályok megszegése miatt), és összesen százezer forintra büntették őket. Ezen kívül volt még egy félmilliós büntetési tétel, amit 2014 ­novemberében kapott a rádió, miután Sebestyén Balázsék az egyetemi gólyatáborban történt nemi erőszak áldozatán viccelődtek. 

A rádió sorozatos és súlyos törvényszegést nem követett el (ezek közé tartozik például a frekvenciadíj befizetése), így az újabb ötéves engedély megadása sima ügynek látszik. A Népszabadságnak nyilatkozó szakjogászok szerint nem ennyire egyértelmű a helyzet, hiszen a tövény feltételes módot használ, a frekvenciaengedély öt évre megújítható, írja, ami nem kötelező érvényű. Ha nem hosszabbítják meg a Class FM engedélyét, Simicskáék perelhetnek, és az úgy tovább húzódik majd, és ha vesztenek,  a 2,8 millió hallgatóval bíró, 2014-ben 1,3 milliárd forintos osztalékot termelő Class FM frekven­ciájára tuti lesz új jelentkező. 

A Class FM ma reggeli Morning Show-ja egyébként felvételről került adásba, és ez így lesz egész héten, de nem azért, mert bármiféle nyomás alatt lenne a rádió, hanem azért, mert a műsorvezetők jól mgérdemelt szabadságukat töltik. Sőt, péntektől Vadon János és Rákóczi Ferenc kettesben vezeti majd a műsort, mert Sebestyén Balázs jövő héten is szabadságon lesz.