A BBC bocsánatot kért, amiért éveken át védték a pedofil műsorvezetőjüket

2016.02.25. 12:35 Módosítva: 2016.02.25. 13:47

A BBC elnöke, Rona Fairhead és Tony Hall, a brit köztévé főigazgatója hivatalos közleményben kértek bocsánatot minden érintettől, akiknek traumát okozott egykori munkatáruk, a 2011-ben elhunyt a már korábban is pedofilvádakkal gyanúsított, de ezért soha el nem ítélt Sir Jimmy Savile.

Az elnök szerint a BBC munkatársai hibáztak, amikor "úgy döntöttek, vakok lesznek, pedig fényt kellett volna gyújtaniuk". A britek egykori közönségkedvenc zenei műsorvezetőjéről és DJ-jéről ugyanis a most napvilágra került bírói jelentésből már egyértelműen kiderül: a BBC-nél a főnökei végig tudták, hogy a kollégájuk egy pedofil szexuális bűnöző volt, mégis falaztak neki, mert féltek a közvélemény haragjától.

Janet Smith bírónő jelentésében 72 olyan beazonosított eset szerepel, amiben a műsorvezető szexuális zaklatást követett el, közülük nyolc esetben meg is erőszakolta az áldozatot - írja a BBC. A BBC vezetősége öt alkalommal is felléphetett volna megalkuvó szexuális ragadozóként jellemzett Savile (valamint a hozzá hasonló szexuális zaklatási botrányba keveredett alkalmazottak, Stuart Hall és Dame Smith) ellen, de ezt egyszer sem tették meg.

A Janet Smith-jelentés részletesen bemutatja a 72 eset közös jellemzőit:

  • Savile mindig azokat környezte meg, akikkel a BBC-s munkája során hivatalosan is kapcsolatba került.
  • Az esetek többsége még a '70-es években történt, amikor Savile a Top of the Pops című zenés tévéműsor házigazdájaként került munkakapcsolatba a gyerekekkel.
  • A szexuális zaklatás legfiatalabb áldozata mindössze 8 éves volt.
  • Savile-lal kapcsolatban összesen nyolc informális panasz érkezett a BBC-hez, de ezek sosem kerültek nyilvánosságra.

A nyomozás során 700 személyt hallgattak ki Savile ügyében. Köztük azt a két BBC-vezért is, akik vitába is keveredtek a műsorvezetővel, miután kiderült, hogy a DJ gyerekeket vitt magával az otthonába a Top of the Pops stúdiófelvételei után. A Janet Smith-jelentésben az is szerepel, hogy Savile az 1940-es években, tinédzserként vagy huszonévesen követhette el az első szexuális zaklatásait, az utolsó ilyen eset pedig 2009-ben történt.

Az iskolák és kórházak réme

A Top of the Pops és a Jim'll Fix It (ez volt a brit Három kívánság) műsorvezetőjeként  Savile védjegye volt az örök gyerek-imázs: különc megjelenése, a melegítő, a platinaszőke haj, a szájából lógó szivar. Munkája részeként rengeteg iskolát és kórházat látogatott meg, mint a diákok és a beteg gyerekek patrónusa, miközben senki sem tudta, hogy mit művel áldozataival az öltözőben és a kórteremben.

Berántott, elkezdett csókolni, a bal kezével a ruhám alatt turkált. Levegőt venni sem volt időm, öt perc volt az egész, utána mocskosnak és butának éreztem magam.

– emlékezett vissza az egyik áldozat, akit Savile egy leedsi kórház alagsorában molesztált, 16 éves korában. Amikor előtte elküldte a boltba édességért, a lány kiválasztottnak érezte magát, utólag pedig hiába tett panaszt a nővéreknél, kinevették.

Korábban már írtunk arról, hogy Savile-nek akár 500 zaklatási ügye is lehetett (merészebb becslések szerint akár ezernél is több áldozata volt), illetve hogy kerekesszékes és agykárosodott áldozata is volt, de már az is felmerült, hogy akár halottakkal is fajtalankodhatott. , még élő társai már bíróság elé kerülnek.