A kormány lefoglalta legnagyobb török újságot

2016.03.04. 23:12

Török hatóságok átvették az irányítást a legnagyobb helyi médiacég fölött, írja a Vice. Ezzel lépéssel tovább gyengítené Tayyip Erdogan török államfő az Amerikában élő Fethullah Gülen hitszónokot, aki a legnagyobb politikai ellenfelének számít. Az akció részeként korábban négy Gülenhez köthető üzletembert is őrizetbe vettek kormányellenes tevékenység miatt.

A több újság mellett a legnagyobb helyi napilapnak számító Zamant is kiadó Feza Media Group élére új ügyintézőket neveztek ki az isztambuli főügyész javaslatára. A döntés azt jelenti, hogy a teljes menedzsmentet és a szerkesztői vezetőséget egy háromfős bizottságra cserélték, akiket az állami főügyészség nevezett ki. A bizottság egy szerkesztőből és két ügyvédből áll, utóbbiak közül egyikük egy közismert Erdogan-párti jogász.

Erdogan kormányellenes konspirációval, árnyékkormány létrehozásával és a kormány megbuktatására alkalmas hálózat kiépítésével vádolja Gülent, aki mindezt tagadja. Gülen és Erdogan egyébként korábban szövetségesek voltak egészen addig, ameddig előbbi nem kezdett korrupciós eljárást Erdogan belső köre ellen 2013-ban.

A Vice-nek megerősítette a Zaman főszerkesztője, hogy elmúlt 3-4 évben már rendszeres lett, hogy az Erdogan politikáját kritizálók hamar börtönben találják magukat, vagy koncepciós pert indítanak ellenük.

Ez egy nagyon sötét időszak az országunknak, a demokráciánknak

- nyilatkozta a Vice-nak Abdulhamit Bilici főszerkesztő.

A Zaman szerkesztőségi épülete előtt százak gyűltek össze a kormánydöntés ellen tiltakozva. A helyszínen könnygázt vetettek be a tüntetők ellen.

Korábban két ismert újságírót tartoztattak le, amiért olyan tartalmat közölték, amiből kiderül, hogy a török titkosszolgálat fegyvereket szállít Szíriába. Az ellenzéki Cumhuriyet két újságíróját ezért az Erdogan-párti bíróság akár életfogytiglanra is ítélheti.

Az Egyesült Államok Erdogan döntését aggasztónak találja és John Kirby kormányszóvivő szerint ez már a sokadik alkalom, hogy jogi és rendőri atrocitás éri a kormánnyal kritikus sajtófelületeket és állampolgárokat. A Riporterek határok nélkül és más sajtószabadsággal és emberi jogokkal foglalkozó független szervezet szerint a Zaman állami elfoglalása súlyosan jogsértő és szembemegy a sajtószabadsággal.