Súlyos szabálysértést követett el a ValóVilág 7

2016.03.10. 16:24

Az NMHH megállapította, hogy súlyosan megszegte az RTL2 a korhatár-besorolási szabályokat, amikor tavaly január 20-án a Való Világ 7, amikor

mély érzelmi kötődésektől mentes, a szexualitást középpontba állító párkapcsolati mintákat

mutatott be az egyik adásában, ami így nem 12-es, hanem 16-os besorolást érdemelt volna, és emiatt csak este 9-kor kellett volna vetíteniük. Mivel az RTL január óta nem Romániába, hanem Luxemburgba van bejelentve, ezért nem tud eljárást indítani a Médiatanács.

Házmesterország egyik új fejezetét is lezárta az NMHH miután megállapították, hogy nem számít pornográfnak az a 444-es cikk, ami egy aktfestmény kiposztolása miatt felfüggesztett Facebook-felhasználóról szól, ezért eljárást sem indítanak.

Viszont figyelmeztetésben részesült a Szombathelyi Televízió, ahol egy időjárás-jelentésbe sikerült olyan burkoltan becsempészni egy patikareklámot, hogy még az NMHH-hoz is eljutott a trükk híre.

Eljárás indul azonban a Hatoscsatorna ellen, ahol mozgássérültek kirekesztésére alkalmas beszélgetés hangzott el, illetve a

  • Bonum TV,
  • az Echo TV,
  • a Filmmánia,
  • a 4-es és 5-ös csatorna,
  • a Pannon TV
  • és 36 helyi kisközösségi televízió

ellen eljárást indítottak, amiért túl kevés európai, illetve magyar művet tűztek műsorra.

Az NMHH jelentéséből kiderül, hogy a Hivatal a legnagyobb egyszeri bírságot 2015-ben a Duna Médiaszolgáltató Zrt-nek szabta ki, de az MTVA alá tartozó Duna TV-hez fűződik 2014 (2,82 millió) és 2013 (2,45 millió) legdrágább büntetése is. A Médiatanács azonban ennél jóval keményebben büntette a TV2-t, nekik 2015-ben és 2013-ban is 12,5-12,5 milliót kellett fizetni egy-egy szabálysértésért, de a rekorder az RTL Klub, ami egy rossz korhatár miatt fizethetett 36 milliót 2014-ben.

Azt külön kiemelik a közlemény végén, hogy

három év alatt 51 esetben szabott ki a Médiatanács vagy a Hivatal 1 millió forintnál nagyobb büntetést, ebből 28 esetben, vagyis az esetek több mint felében valamelyik közszolgálati adó volt érintett.