Korhatárbesorolási hibák miatt vizsgálják a Class FM-et és a Tilos Rádiót

2016.03.25. 09:31

Hatósági eljárást indít a Class FM-mel és a Tilos Rádióval szemben a médiatanács. A Class FM Morning Show című műsorának január 14-ei és 19-ei adásai miatt indít hatósági eljárást, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni. A kifogásolható műsorrészletek

prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni.

Nem ússzák meg ennyivel Sebestyén Balázsék:

A december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott.

Az NMHH az  év eleje óta kiemelt figyelmet fordít a korhatárbesorolás betartására, egy külön vizsgálatban a legnagyobb elérésű rádiókat (Class FM kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót) figyelik. Egy másik ügyben a Class FM január 27-ei és 28-ai adása miatt egy állampolgár tett klasszikus névtelen feljelentést, mert zavarta, hogy az egyik műsorvezető orvosi kezelésével viccelődnek a Morning Show-ban. Az NMHH nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására. 

Szintén állampolgári bejelentés alapján vizsgálják viszont a Tilos Rádió 7térítő című műsorának február 29-ei beszélgetését, amit a szolgáltató korhatári figyelmeztetés nélkül tette közzé, bár vélhetően 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugároznia.

A kérdéses szegmensben olyan szexuális tartalmú  információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet.

Ne maradjon le semmiről!