Jogászok szerint nem bűnös az Erdogannal viccelő humorista

2016.04.14. 22:07

A ZDF által felkért jogászok szerint nem bűnös az a német humorista, aki a török államfővel, Recep Tayyip Erdogannal viccelt a ZDF neo csatorna Neo Magazin Royale című műsorában, írja a Local német kiadása.

A jogászok szerint Jan Böhmermann gúnyverse nem direkt támadás a török elnök személye ellen, hanem csupán egy reakció egy másik olyan esetre, amely során a törökök egy szintén Erdogannal viccelődő dalocskát akartak meg nem történtté tenni. Ezt március közepén adta le az NDR.

Böhmermann szándékosan provokatív versikéje szerint a török elnök

  • dönerszagút izzad,
  • kurdokon tapos,
  • keresztényeket ver,
  • gyerekpornót néz,
  • kecskékkel él szexuális életet stb.

Az adás miatt a török kormány hétfőn hivatalos panaszt küldött a német külügyminisztériumnak, amelyben a műsorvezető felelősségre vonását kérték. "Ha Berlin eleget tesz a kérésnek, a humorista akár öt év börtönbüntetést is kaphat egy másik ország képviselőjének megsértése miatt" – írtuk akkor.

A német Hajós András gúnyverse egész pontosan a német büntetőtörvénykönyv 103-as számú paragrafusát sérti, amely más országok képviselőinek és intézményeinek sértegetését tiltja. Ez az ún. felségsértési paragrafus még a 19. századból származik, és a Guardian vonatkozó cikke szerint olyan ritkán alkalmazták, hogy még sok, egyébként tapasztalt ügyvéd és politikus sem hallott róla.

A törökök által kezdeményezett eljárás akkor indulhat el, ha Merkelék felhatalmazzák erre az illetékes ügyészséget, a kancellár azonban jelezte, hogy Németországban a vélemény és a művészet alaptörvényben rögzített szabadsága kiemelten fontos.

A szociáldemokraták szerint az elavult paragrafust egyszerűen ki kell kukázni, és már Zöldek, valamint a Baloldal is jelezte, hogy támogatják a felvetést. Szerintük nem a kormányfő, hanem a bíróságok dolga megítélni, hogy hol húzódik a határ a szólás- és véleményszabadság, és a sértegetés között, írja az MTI.

A ZDF a versikét eltávolította az online műsortárából (a Bild oldalára aztán megint felkerült), de egyúttal azt is jelezte, hogy – több közéleti személyiséggel együtt – kitart Böhmermann mellett, aki elismerte, hogy szándékosan akarta megsérteni Erdogant.

Merkelre közben egyre nagyobb nyomás nehezedik, hiszen számos közéleti személyiség bírálja amiatt, hogy a menekülthelyzet miatt Törökországtól függő, kiszolgáltatott helyzetbe került, ami miatt kénytelen alapvető szabadságjogok csorbulásával járó engedményeket tenni Ankarának.

Böhmermann közben rendőri védelem alatt tölti idején kölni otthonában, a kancellár pedig újságíróknak elmondta, hogy a témával kapcsolatos tanácskozások folytatódnak, és mindenkit tájékoztatnak majd a fejleményekről, ha döntöttek.