MNB-ügy: közleményt adtak ki a vs.hu újságírói

2016.04.24. 11:22

Néhány napja nyilvánosságra hozták, hogy az MNB alapítványai kikkel, mikor, milyen tárgyban és milyen értékben kötöttek szerződéseket. Ekkor derült ki, hogy a vs.hu kiadója (és most már az Origóé is), a New Wave Kft. több mint félmilliárd forint támogatást kapott. A cég korábbi, nem cáfolt laphírek és iparági értesülések szerint cseh társaságokon keresztül Matolcsy György unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.

A vs.hu főszerkesztője, Lebhardt Olivér azt nyilatkozta az ügy kapcsán, hogy a pénzt pályázati támogatás formájában kapták, és ebben nincs semmi szégyellnivaló. Igaz, valójában nem voltak nyilvános alapítványi pályázatok, azoktól egyedül a vs.hu kapott pénzt.

Szombat este az újságírók közleményt jelentettek meg az oldalon. Mint írják, az érintett újságírók tudtak a támogatott projektekről, de a támogatás nagyságrendjét ők sem ismerték. A kiadót arra kérték, a jövőben kezeljék átláthatóbban az ehhez hasonló ügyeket.

A teljes közlemény

Az MNB alapítványai által közzétett adatok minket is megleptek és megdöbbentettek. Hogy vannak támogatott projektek, azt csak az azokban résztvevő újságírók egy része tudta, de ezek nagyságrendjével ők sem voltak tisztában, mint ahogy azzal sem, hogy több alapítványtól is érkezik pénz.

A munkánkat éppen ezért mindez nem befolyásolhatta. A vs.hu minden cikkét, beleértve a támogatott projekteket is, vállaljuk. A cikkek tartalmába, beleértve a támogatott projekteket, senki nem szólt bele, és ezt nem is lennénk hajlandók elfogadni. Ezt megerősítendő, az elmúlt 24 órában a tulajdonostól garanciát kértünk a jövőbeni tartalmi függetlenségünkre is, amit meg is kaptunk.

A kiadó pénzügyei nem tartoznak a szerkesztőségre, de az átláthatóságért küzdő újságírókként nem tudunk egyetérteni azzal, hogy tudtunkon és az olvasóink tudtán kívül kapott támogatásokat. Ennek megfelelően a továbbiakban kérjük a kiadótól ezeknek a transzparens kezelését.