Sorra mondanak fel a Vs.hu újságírói, a főszerkesztő is távozott

2016.04.25. 12:37 Módosítva: 2016.04.25. 16:20

Eddig 12 újságíró mondott fel hétfő délelőtt a Vs.hu-nál, miután kiderült, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak múlt pénteken kirobbant pénzköltési botrányában a Vs.hu-t kiadó New Wave Kft. is érintett.

Az Index információi szerint eddig Joó Hajnalka, Kovács Áron, Rovó Attila, Munkácsy Márton, Dzindzisz Sztefan, Kósa András, Bátorfy Attila, Puskár Krisztián, Szedlák Ádám és két volt indexes kollégánk, Szabó András és Joób Sándor döntött úgy, hogy nem kíván tovább dolgozni a Vs.hu-nál.

Kora délután a Vs.hu főszerkesztője,  Lebhardt Olivér is bejelentette távozását:

A mai napon lemondok a főszerkesztői pozícióról és távozom a VS.hu-tól. Hibáztam, amikor hagytam, hogy a támogatott tartalmak a támogató feltüntetése nélkül jelenjenek meg, noha ebbe beleszólásom nem volt, de az is igaz, ez elegendő ok lehetett volna akkori felmondásomra. Ezért vállalom a felelősséget, és távozom a VS szerkesztőségének éléről. Ugyanakkor kijelentem, hogy a vezetésemmel a szerkesztőségben szabad, autonóm, független újságírói munka folyt, amire büszke vagyok. A folytatáshoz a maradó kollégáknak minden segítséget megadok.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzosztogatási botrányával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja itt.

Volt kollégánk, Joób Sándor a Facebook-oldalán jelentette be: felmond, és a Vs.hu-tól kapott fizetését felajánlja egy átlátható módon működő alapítványnak.

Március elseje óta dolgozom a VS.hu-nál, és ma reggel felmondtam. Egyben szeretnék tenni egy gesztust a magam nevében, minden a VS.hu-nál dolgozó kollégám nevében, és az újságírók becsülete érdekében. Eddig egy havi fizetést kaptam, és most szeretném visszaállítani ennek a pénznek a közpénz jellegét. Egy havi fizetésemet ezért egy olyan alapítványnak fizetem be, ahol azt átlátható módon költik el, és ha még megkapom a 2. fizetésemet, azzal is ugyanezt teszem.

Joób Sándor 2014-es, indexes profilképe.
Joób Sándor 2014-es, indexes profilképe.
Fotó: Huszti István

Szabó András szintén a Facebookon írta meg:

Mai nappal én is felmondtam a VS.hu-nál. Egészen a botrány kirobbanásáig nem tudtam arról, hogy az újságot hogyan tartják fenn közpénzből. A legjobb tudásom szerint dolgoztam, minden cikkemre büszke vagyok, amit itt írtam. Sajnálom, hogy az Origo után a VS sorsa is így alakult. Bízom benne, hogy lesz még lehetőségem folytatni azokat a sztorikat, amiket itt elkezdtem.

Felmondott a Vs.hu-nál a Századvég-iratokat kiperlő Joó Hajnalka is, ő volt az az újságíró, aki még origósként pert indított a Századvég 4,1 milliárdért készülő tanulmányainak nyilvánosságra hozatala miatt, de az iratokat már a Vs.hu munkatársaként kapta meg és dolgozta fel.

A szerkesztőség független (aki mást mond, hazudik), de az MNB lopott (pardon, elkülönített) pénze – amiről amúgy fogalmam nem volt – se az ízlésemmel, se a szakmai elveimmel nem fér össze

– jelentette be a Facebookon Joó Hajnalka, aki korábban az Origónál és a Magyar Rádiónál is dolgozott.

Nem sokkal Joó Hajnalka felmondása után Rovó Attila, a Közélet rovat vezetője is a Facebookon jelentette be, hogy távozik a Vs.hu-tól az MNB-alapítványok botránya miatt:

Lelépek a vs-től, gondolom, nem kell magyarázni miért. Tényleg nem tudtam, hogy 500 milliós támogatást kapott a kiadó. Hajnalka Joo, Márton Munkácsy, Sandor Joob sorstársaim, szevasztok (És a névsor ma még valószínűleg bővül).

Rovó korábban Joó Hajnalkához hasonlóan az Origónál dolgozott. Ők és a kollégáik 2014-ben azért mentek át az Origótól a Vs.hu-hoz, mert a Lázár János utazásait firtató cikk utáni politikai nyomásgyakorlás, valamint Sáling Gergő főszerkesztő távozása után nem akarták folytatni az addigi munkájukat.

Dzindzisz Sztefan, a Vs.hu gazdaságrovatának munkatársa szintén a Facebookon jelentette be távozását:

Viszlát VS! Életem egyik legjobb fél évét tölthettem itt, mind szakmailag, mind emberileg kiváló kollégákkal, de az utóbbi idők történései után úgy érzem, nincs itt maradásom.... Csak sajnálni tudom.

A Magyar Nemzeti Bank közpénzherdáló alapítványairól ezekben a cikkekben, a Századvég kormánymegrendelésre készített, 4,1 milliárdos tanulmányáról itt, a írtunk részletesen.