Jó nyaruk lesz a sorozatfüggőknek

2016.05.08. 08:04 Módosítva: 2016.05.08. 08:05
A nyárra azt szokás mondani, hogy uborkaszezon, amikor nem történik semmi, ahová nem gyárt tartalmat a kutya sem, mert minek, a gyerekek kint vannak a szabadban, a szülők este meg a tévé helyett utánuk mennek, a fiatalok fesztiváloznak, mindenki nyaral, és senki nem néz tévét. Az utóbbi 5-10 évben megváltozott tartalomfogyasztási szokások, amiket a szélessávú internetelérés elterjedése, a streamingszolgáltatók megjelenése, a tabletek és okostelefonok rohamos fejlődése idézett elő, arra késztették a stúdiókat és tévéket, hogy gyökeresen dolgozzák át stratégiájukat és mostanra a nyár pont olyan időszaknak számít az amerikai televíziózásban, mint a korábban kiemeltebb tavaszi és őszi időszak.

A 18-49 év közötti célcsoport az, amire a reklámozók vadásznak, nekik szólnak a reklámok, miattuk kell stratégiát váltani, nem a mai napig 20 milliós nézettséget hozó NCIS miatt. Oké, hogy azt a nyugdíjasok az egész világon megnézik, de olyan 19 éves sorozatrajongóról nem tudok, aki online streamet vadászna hozzá, mert nem tud Jethro nélkül élni. A fiatalabbak már ott, és akkor fogyasztanak tartalmat, ahol és amikor akarnak, így a nyári uborkaszezon okafogyottá vált. Amit most mutat be a tévé, lehet majd ősszel lesz siker, ha valaki felkapja, és a közösségi médiában elterjedő vélemények alapján sikk lesz nézni.    

A magyar piac természetesen ebben is más, a két nagy kereskedelmi tévé eleve nem nagyon gyártott semmit a nyári hónapokra, idén pedig, amikor a köztévé a labdarúgó Eb-vel és a nyári olimpiával tarolni fog a nézettségi versenyben, pláne nem fogják megerőltetni magukat, és csak azt a minimális saját gyártást kapjuk majd, ami a túléléshez feltétlen szükséges. Aki nem, vagy nem csak sportot akar nézni, a hazai tévékben is talál magának érdekes tartalmat, de mi most azt igyekszünk megmutatni, milyen sorozatokat lehet és érdemes az amerikai és brit piacról beszerezni. Ezek egy része itthon is elérhető lesz, ezt külön jelezzük.

A visszatérők

A nyár már májusban elkezdődött a tévékben, hiszen a mostanában bemutatott sorozatok júliusig kitartanak, és még csak ezekre jönnek rá azok, amiket a nyár második fele hoz el. A kínálatból hat olyan sorozatot emeltünk ki, melyekkel tavaly már találkozhattunk.          

Május 25. - Wayward Pines (második évad)

Egy Blake Crouch nevű író regényfolyamából készült posztapokaliptikus sci-fi, amiben az a pláne, hogy a főhős egy olyan, ideális kisvárosban tér magához egy rémes autóbalesetből,  amilyet csak nagyon giccses festményeken látni, de szépen lassan rádöbben, hogy valami nagyon nem stimmel a várossal, kezdve azzal, hogy nem lehet elhagyni. Az M. Night Shyamalan rendezése és producerkedése mellett forgatott elő évad kifejezetten jó volt, a folytatás meg még meredekebb lesz, mint az első kanyar. Carla Gugino, Shannyn Sossamon, Toby Jones és Jason Patrick is szerepel benne.

Hazai premier: időpontot nem tudunk, de a FOX vetíti még idén.   

Június 6. - UnReal (második évad)

A Lifetime csatorna tavaly nyári meglepetéssorozata egy Nagy Ő-höz hasonló valóságshow kulisszái mögött játszódik, és egyszerre követi le és mutatja meg a reality működését, egy forgatás kulisszatitkait, és foglalkozik a karakterek magánéletéből. Egyszerre tulajdonképpen két sorozatot látunk, halad a reality, esnek ki a csajok, stb., közben áll a bál a kulisszák mögött, a producerek marják egymást, és szőrmentén belenézhetünk abba, hogyan készülnek az ilyen műsorok és mennyire nem túl kifinomult módszerekkel befolyásolják a szereplőket. Cinikus, sötét, kiváló sorozat. Szereplők: Shiry Appleby, Constance Zimmer, Craig Bierko.

Hazai premier: nem tudunk róla, pedig a Viasat3-on megélne. 

Június 17. -  Orange Is the New Black (negyedik évad)

A Netflix első igazi sikersorozata a House of Cards mellett. A női börtönben játszódó, valós élményekre építkező sorozat nagyon hamar kritikus- és közönségkedvenc lett, az első három évad 16 Emmy-jelölésből négyet díjra tudott váltani. A negyedik évad előtt nem árt megnézni az első hármat, mert ugyan az alapfelállás (női sitt, klikkekkel, frakciókkal, jó vastagon meghúzott törzsi alapú választóvonallal) egyből ismerős lesz, de a karakterek valós, mélyebb kapcsolatrendszerét csak úgy lehet megérteni, és ha valami, amiért érdemes nézni a sorozatot, akkor az ez. Szereplők: Taylor Schilling , Laura Prepon, Michael J. Harney, Kate Mulgrew, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Natasha Lyonne, Taryn Manning és Samira Wiley.

Hazai premier: a Netflixen itthon is elérhető lesz, magyar felirat, szinkron nincs, angol felirat igen.      

Június 26. - Ray Donovan (negyedik évad)

A Showtime sorozata egy hollywoodi problémamegoldóról szól, aki milliomos ügyfelei szennyesét takarítja el, leginkább törvénytelen módszerekkel, közben igyekszik darabokra hulló családját összetartani, és leszámolni saját démonaival is. Kőkemény, depressziós dráma, nagyszerű színészekkel (Liev Schreiber, John Voight, Eddie Marsan, Paula Malcomson, Dash Mihok, Steven Bauer és Katherine Moennig) és kifejezetten érdekes sztorival. Ez már a negyedik évad, az első hármat mindenképpen meg kell nézni hozzá.

Hazai premier: HBO GO, június 27.

Június 30. - Sex & Drugs & Rock&Roll (második évad)

Fekete komédia? Dramedy? Fene tudja, mi pontosan Denis Leary vicces sorozatának pontos műfaji besorolása. A második évadát kezdő sorozat egy kiégett rockzenészről szól, akinek egyszer csak előkerül a lánya, aki maga is tehetséges énekesnő, és az apjától azt akarja, hogy írjon neki slágereket. A fater összeszedi a régi zenekart, előjönnek az évtizedes sérelmek és persze a veterán zenészek már nem bírják úgy gyűrődést, mint korábban. Lehetne klisés is, de nem az, sőt, kifejezetten vicces úgy meg különösen, hogy Leary, jó szokásához híven, elsősorban saját magából csinál hülyét, ahol csak tud. Leary mellett szerepel benne John Corbett és Elizabeth Gillies is.

Hazai premier: sajnos nem tudunk róla.     

Július 13. - Mr. Robot (második évad)

Kicsit érthetetlen, miért nem csapott még le senki a tavalyi év egyik sikersorozatára, amit a USA Network a semmiből húzott elő, és egy kivétellel (Christian Slater) szinte ismeretlen színészekkel, kipróbálatlan alkotóval, egy meglehetősen niche témát feldolgozva (hackerkedés, világmegváltás, számítógépes zseniskedés) épített fel egy olyan kultsorozatot, aminek már a második epizódra elvakult rajongótábora lett. Az ok, amellett, hogy a történet szövevényes, és soha nem lehet előre sejteni, mire vezet ki, a színészek rendkívül jók, a hangulata pedig utánozhatatlan. A történet dióhéjban annyi, hogy egy introvertált drogfüggő, paranoid skizofrén, emberekkel normálisan érintkezni képtelen biztonságtechnikai szakértőt beszervez egy Mr. Robot nevű hacker, hogy a nagybankok bedöntésével eltörölje a szociális és társadalmi egyenlőtlenségeket. Na, persze. Szereplők: Rami Malek, Carly Chaikin, Portia Doubleday, Martin Wallström és Christian Slater.    

Hazai premier: sajnos nem tudunk róla. 

Az újoncok

Mindig izgalmas dolog megtippelni egy szinopszis alapján, hogy miből lehet siker, hogy ott rejlik-e a következő True Detective vagy Született feleségek egy egymondatos leírásban. Tíz újoncot nézünk meg, de nehogy azt higgye bárki is, hogy csak ennyi lesz a májustól augusztusig terjedő időszakban: a nagy amerikai tévék és streamingszolgáltatók összesen 40-50 újonccal jelentkeznek.

Május 6. - Marseille

A Netflix első francia gyártású, francia nyelven forgatott sorozata Marseille korrupt polgármesteréről szól, és arról, hogyan igyekszik a hatalomban maradni, miközben dől össze körülötte minden, elhagyja a nője, elárulják a beosztottai és az a politikus, akiből strómant akart csinálni, hirtelen gerincet növeszt, és elindul vele szemben a helyi választásokon. A sorozat előzetesét látva kemény, sötét politikai dráma lesz, afféle House of Cards és Boss utánérzés, csak franciául. Szereplők: Gérard Depardieu, Benoît Magimel, Géraldine Pailhas, Julia Taro és Nadia Fares.

Hazai premier: a Netflixen itthon is elérhető, felirat, szinkron nincs, angol felirat igen.   

Május 22. - Preacher

Ha van olyan képregény, amire a formabontó és a durva szavakat simán lehet alkalmazni, az a Preacher. A főszereplője Jesse Custer, egy texasi kisváros lelkésze, akit megszállt egy titokzatos lény (Genesis a neve, egy angyal és egy démon újszülött ivadéka, ami egyszerre jó és gonosz), melynek köszönhetően természetfeletti képességei lesznek, és az excsaja, Tulip valamit egy ír vámpír, Cassidy társaságában elindul megkeresni Istent. Szereplők: Dominic Cooper, Ruth Negga, Joe Gilgun, Lucy Griffiths, W. Earl Brown, Anatol Yusef, Tom Brooke, Derek Wilson, Ian Colletti, Elizabeth Perkins és Jackie Earle Haley. 

Hazai premier: egyelőre nem tudni, mivel az amerikai gyártó az AMC, kézenfekvő lenne, hogy a magyar AMC vetítse.

Május 30. - Gyökerek

Alex Haley regényéből 1977-ben készül el a Gyökerek című sorozat, amit itthon is nagy sikerrel adtak, de az USA-ban rekordokat döntött: az akkor 221 milliós lakosságú országban 140 millió ember látta a Kunta Kinte nevű rabszolga nyolcrészes történetét, a közönségaránya 60-70 százalékos volt, a fináléja pedig minden idők második legnézettebb sorozatzárásának számít a mai napig. A remake elképesztően erős szereposztással érkezik a History Channelre (Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jonathan Rhys Meyers, Anika Noni Rose, Anna Paquin, Regé-Jean Page, Malachi Kirby, Matthew Goode, Mekhi Phifer  és James Purefoy), szintén nyolc részben, de a történetet a mai ismereteinkhez közelebb alakítva.

Hazai premier: HBO GO, május 31.  

Május 31. - Feed the Beast

Az AMC új drámája a dán Bankerot című sorozat amerikai remake-je lesz, és tíz részben szól majd arról, hogyan igyekszik két barát éttermet nyitni, de állandóan nehézségekbe ütköznek, melyek közül egyikőjük maffiakapcsolatai okozzák a legnagyobb problémát. Szereplők: David Schwimmer, Jim Sturgess, Michael Gladis, Lorenza Izzo, Christine Adams és John Doman.

Hazai premier: nem ismert. 

Június 3. - Outcast

Mivel a Fox International az egyik gyártója, így itthon is lesz előbb-utóbb a The Walking Dead-et író Robert Kirkman új sorozata, ami picit hasonlít a Preacherre, itt is démonok szállnak meg embereket, csak éppen nem a főszereplőt, Kyle Barnest, hanem családtagjait, és egészen kiskora óta. Felnőttként egy lelkipásztorhoz fordul segítségért, és igyekszik a végére járni a dologoknak, például annak, miért vannak különleges képességei. Ha másért nem is, de a papot alakító Phil Glenister miatt mindenkinek javasoljuk, zseniális színészről van szó. A főszereplő Patrick Fugit lesz, de szerepel benne Lee Tergesen, Catherine Dent, Gabriel Bateman és Wrenn Schmidt is.

Hazai premier: dátumot nem tudunk, de van egy láda sörünk, hogy a FOX műsorán lesz.

Június 7 - Animal Kingdom

A TNT nevű kábeladó nyári sorozata, amiben egy fiatal srác anyja meghal kábítószer-túladagolásban, így kénytelen a nagynénjéhez költözni, aki viszont a fiaival közösen egy jól prosperáló bűnszövetkezetet működtet. Az első részét elnézve kemény sorozat lesz ez is, de emellett a felnőtté válásról is szól, valamit a hűségről, lojalitásról és a család szentségéről. Szereplők: Ellen Barkin, Scott Speedman, Shawn Hatosy, Ben Robson, Jake Weary, Finn Cole, Daniella Alonso és Molly Gordon

Hazai premier: nem ismert.

Június 12. - The Ride with Norman Reedus

A The Walking Dead egyik legérdekesebb, de mindenképpen űberközönségkedvenc karaktere Daryl, a szótlan macsó, akibe minden második nő szerelmes lett, amint kicsit lenőtt a haja és csapzottan ült a Harley nyergébe. A kartaktert alakító Norman Reedus a valóságban egy nagyon közvetlen, laza, kedves fickó, aki nem mellesleg imád motorozni, így az AMC megkérdezte tőle, hogy nem volna-e kedve a The Walking Dead forgatási szüneteiben egy motoros műsort forgatni. Volt. A dokureality lényege, hogy Reedus bemotorozza az USA-t, és közben a helyi motorosklubokkal és legendás szerelőkkel bandázik. 

Hazai premier: nem ismert, ha tippelni kellene, az AMC-t mondanám.

Június 26. - Roadies

Egy rockzenekar turnéjának kulisszái mögött játszódó sorozat, ami nem a zenészekre, hanem a technikusokra, a sofőrökre, a menedzserekre fókuszál, azaz arra, ahogy a kolbász készül. Nagyon helyesen, hadd tegyük hozzá nagyon gyorsan, az ilyen kulisszatitkos, insider sorozatok a Sports Night óta kedvenceink. A Showtime fizetős kábeladóra forgatott sorozat mögött ráadásul Cameron Crowe (Majdnem híres) áll és J.J Abrams (Lost), szóval szakemberekre bízták a dolgot. Szereplők: Luke Wilson, Carla Gugino, Imogen Poots, Rafe Spall, Keisha Castle-Hughes, Peter Cambor, Colson Baker, Ron White és Rainn Wilson

Hazai premier: nem ismert, ha  tippelni kellene, az HBO hozhatja el

Július 15. - Stranger Things

1980, Indiana. Egy kisfiú eltűnik, egy város pánikban. Mindenki keresi, de semmi nyoma, van viszont helyette egy nagy rejtély, összeesküvés, furcsa, megmagyarázhatatlan jelenségek, kormánykísérletek, szóval minden olyasmi, ami egy klasszikus természetfelettis thrillerhez kell, ráadásul a szereposztás itt is parádés: Winona Ryder, David Harbour, Matthew Modine Cara Buono, Finn Wolfhard, Millie Brown, Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Noah Schnapp, Natalia Dyer, Charlie Heaton és Peyton Wich. Nyolc rész érkezik, a Netflix szokásainak megfelelően egyben.

Hazai premier: a Netflixen itthon is elérhető lesz, magyar felirat, szinkron nincs, angol felirat igen.  

Július 17. - Vice Principals ( Kib*zgatóhelyettesek)

Ha van megosztó amerikai humorista, akkor Danny McBride az, hiszen elképesztő taplóságát vagy imádja az ember vagy menekül előle. Mi imádjuk, az Egyszer fent…inkább lent (Eastbound & Down) főszereplőjeként különösen szerettük, pedig a karakterénél nagyobb taplót még nem láttunk képernyőn. Talán majd most, az HBO új vígjátéksorozatában, ami arról szól, hogy egy gimiben az egymással mindenben rivalizáló igazgatóhelyettesek hogyan fognak össze a nyakukra szabadított új igazgató ellen. Walton Goggins (A törvény embere, Sons of Anarchy) is lesz benne, valamint Georgia King és Busy Philipps is.

Hazai premier: HBO, július 18.