Két év felfüggesztettet kapott a Népszabadság volt főszerkesztője

2016.05.23. 15:59

Halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt a bíróság Murányi Marcellt, a Népszabadság volt főszerkesztőjét egy év nyolc hónap fogházbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve, írja a Velvet. Emellett két évre eltiltották a járművezetéstől is.

Murányi a vádirat szerint még tavaly, március végén, az esti órákban, több közlekedési szabályt is megszegve autójával elsodort egy kerékpárost a budapesti Rottenbiller utcában, majd továbbhajtott. A biciklis a baleset után 28 nappal meghalt, ami miatt a főszerkesztő lemondott.

Az ügyészség szerint Murányi a Fiumei út felől a Király utca irányába haladt a Rottenbiller utcán, megelőzött egy teherautót és egy trolibuszt, majd elsodorta a busz előtt hajtó, kivilágított kerékpárral közlekedő sértettet. Hiába tülkölt a troli sofőrje, és hiába volt hangja a balesetnek is, a volt főszerkesztő lassítás nélkül továbbhajtott  – igaz, később, még a rendőri intézkedés alatt, visszatért a baleset helyszínére, ahol jelentkezett a rendőröknél. Murányit segítségnyújtás elmulasztásával is vádolták, de ebben végül felmentették.

"Mindössze egy furcsa hangot hallottam, aminek nem tulajdonítottam jelentőséget. Hazaérve láttam meg az autóm jobb oldalán, a második ajtó hátsó részénél egy nagyjából 25 centiméter hosszú karcolást. Ekkor azonnal visszamentem a kereszteződéshez, ahol már helyszíneltek a rendőrök, és jelentkeztem náluk. A két időpont között annyi idő telt el, amíg haza- illetve visszaértem, tehát úgy 20-25 perc. A felelősségemet a kihallgatáson elismertem, hiszen az eset megtörtént, viszont nem történt tudatos cserbenhagyás, és nem gázoltam" – fogalmazott az eset  után kiadott közleményében a volt főszerkesztő.

Murányi elismerte, hogy hallotta a puffanást, de épp Bachot hallgatott, így azt hitte, a csomagtartójában borult fel egy doboz. A szakértő szerint az esős időjárás, a vizes aszfalt és a kedvezőtlen látási viszonyok is szerepet játszhattak a balesetben. Murányi korábban a frontra és a vérnyomására is hivatkozott, ami szerinte lelassíthatta a reakcióidejét. Az autó egyébként 29-32 km/órás sebességgel, a biciklis pedig körülbelül 15 km/órával haladt a baleset idején.

Az 59 éves biciklis koponyatörést és agyzúzódást szenvedett, és bár az állapota javult, a kórházban váratlanul tüdőgyulladást kapott, ami hozzájárulhatott a halálához.

Az áldozat egy egyedülálló férfi volt, aki szerény körülmények között, a baleset helyszínétől mindössze két sarokra lakott. Szülei már régebben meghaltak, így egyedül élt. Szomszédai szerint mindig kerékpárral közlekedett.