Kivonult a meleg újságíró az orlandói mészárlásról szóló műsorból

2016.06.13. 22:14

Éles vitát váltott ki a hétvégi, 49 halálos áldozatot orlandói vérengzés értelmezése a brit Sky News műsorában, ahol a hírt elemző újságírók azon vesztek össze, hogy vajon az orlandói támadást a homofóbia vagy a nyugati értékek elleni gyűlölet inspirálta. 

A műsor egyik meghívott vendége volt Owen Jones, a Guardian amúgy nyíltan homoszexuális publicistája, aki amellett érvelt, hogy az orlandói merényletet egy homofób, LMBT-ellenes gyűlöletbűncselekménynek kellene nevezni, mert Omar Mateen nem véletlenül sétált be egy LMBT klubba. A műsorvezető  Mark Longhurst és a másik meghívott vendég Julia Hartley-Brewer szerint viszont nem az áldozatok szexualitása a fontos, hanem hogy szabad emberek voltak akik jól érezték magukat. Ők nagyjából azzal érveltek, hogy az orlandói támadás a párizsi Bataclanban történt támadásra hasonlít, és ahogy ott sem kifejezetten a rockrajongók ellen, hanem a romlottnak ítélt nyugati kultúra ellen indult a támadás, így Orlandóban sem az LMBT közösség, hanem maga a nyugati kultúra és szabadság volt a célpont. 

Jones azzal érvelt, hogy egyelőre csak azt tudni Mateen-ről, hogy egyszer felháborította egy csókolózó meleg pár látványa, vagyis elég homofób volt, így teljesen indokolatlan legyinteni, hogy ez nem a melegek közössége elleni támadás volt, hanem az egész nyugati kultúra volt a célpont. Jones szerint

ha Mateen egy zsinagógába sétált volna be, akkor senki nem kérdőjelezné meg, hogy egy antiszemita terrorcselekményről van szó,

ennél az esetnél viszont, ami az egyik legvéresebb terrorcselekmény volt, amit az LMBT-közösség ellen elkövettek, a média nem képes elismerni, hogy Omar Mateent elsősorban a homofóbia hajtotta, a radikális iszlám legfeljebb csak ennek indoklása lehetett.

Jones végül, nem sokkal az után, hogy megkapta a beszélgetőparnerétől, hogy a meleg közösség nevében nem sajátíthatja ki az orlandói merényletet, inkább letépte magáról a mikrofont és kiviharzott a stúdióból. Később a Guardian-en megjelent cikkében azt írta, elege van abból, hogy a média akkor aggódik csak a melegekért, ha a muszlimokkal szemben kell védeni őket, és hogy nem elég elutasítani az erőszakot, de meg kell érteni a forrását is.