Az európai filmeseket nem érdekli a Brexit

2016.06.24. 17:38

Míg a brit piacot nagyon is komolyan érintheti az uniós kilépés, Európa második legnagyobb filmes piaca, a francia, a Variety szerint egy vállvonogatással letudta a Brexit hírét. 

Xavier Lardoux a francia nemzeti filmalap munkatársa azt nyilatkozta, hogy a Franciaország és az Egyesült Királyság között fennálló koprodukciós megállapodások változatlanok maradnak, hiszen ezek olyan kétoldalú megállapodások, melyeknek hivatalosan sincs semmi közük az EU-hoz. A két ország évente 3-4 koprodukciós filmet forgat egyébként.

David Grumbach, a párizsi Bac Films nevű forgalmazó cég elnöke szerint hozzá kell majd szokniuk az új helyzethez - nem sokkal azután, hogy bejelentették: egyre több angol nyelvű filmet akarnak a francia mozikban bemutatni. Az EU-ról leválasztani Nagy-Britanniát pedig eleve nem lesz egyszerű, legalább két éves folyamatról van szó, ami elég idő lehet arra, hogy a filmipar is átalakítsa magát.

Az, hogy a britek kiszállnak az EU-ból, az egy dolog, a britek és a többi európai ország között fennálló kereskedelmi megállapodások meg megint más lapra tartoznak. Pont úgy működünk együtt majd a britekkel, mint a norvégokkal, a svájciakkal vagy éppen Kanadával. Ők sem EU-tagok, ugye.

Nagy-Britannia filmipara részben eddig is az EU intézményrendszerén kívül működött, mert ugyan kaptak támogatást az EU Médiaprogramján keresztül, de az Eurimages-ből, az EU-s támogatások egyik legnagyobb kifizetőjétől nem jogosultak semmilyen támogatásra. A kilépéssel viszont az európai forgalmazók akár jól is járhatnak: a font árfolyamának zuhanása miatt olcsón vásárolhatnak, majd azt drágábban (euróban vagy dollárban számolva) adhatják el. Ezt Nicolas Brigaud-Robert, a Films Distribution, a többek között a Saul fiát is forgalmazó cég elnöke nyilatkozta.