A Médiahatósághoz fordul a TASZ a köztévés asszonyostorozás miatt

2016.06.29. 14:21

Nyílt levélben fordult a TASZ dr. Karas Monikához, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez, a MTVA-ban bemutatott ostorozós jelenet ügyében. "Arra kérjük őt, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy az NMHH felügyelete alatt, közpénzből működő közszolgálati média ne bagatellizálja és normalizálja a nők elleni erőszakot" - írta a TASZ.

Mint azt megírtuk,a köztévé reggeli műsorában azt mutatták be, hogyan ver meg egy férfi karikás ostorral viccből egy nőt, miközben azt kiabálja, hogy “Ott marad, nem mozog, mert adok én neki! A kutya fáját, így neveljük mi az asszonyt! Nem főzött vacsorát? Adok én neki! Így neveli a betyár az asszonyt! Így kell ezt csinálni.”

A végén a műsorvezető nő és a csikós együtt nevetnek. Külön pikantériája az esetnek, hogy a műsor azt volt hivatott bemutatni, hogy milyen sok mindent lehet csinálni nyáron a Balatonnál.

Az MTVA gyorsan reagált is az esetre, és azt írták: "A jelenet azért került be az M1-re, mert

az M1 célkitűzése megmutatni mindazt a magyar és a magyaron túli világból, ami csak hírértékű és érdekes."

Valamint azt, hogy:

A videón látható tartalom egy folklorisztikus geg, érdemes azt helyén kezelni.

És hozzátették még, hogy a műsorvezetőnek nem fájt az ostorozás.

"Ezek a szavak, függetlenül attól, hogy milyen cselekmény kíséretében hangzottak el, már önmagukban méltatlanok egy közszolgálati médiaszolgáltatóhoz. A nők megkülönböztetése és bántalmazása egészen a közelmúltig nők millióinak életét tette tönkre csak Magyarországon." - írta nyílt levelében a TASZ. A levél teljes szövege itt olvasható.

A hatósághoz fordult egyébként Szél Bernadett, országgyűlési képviselő is, mint írja a műsorban elhangzottak megsértették a nők mint csoport, illetve nemtől és kortól függetlenül a szexuális erőszak áldozatainak emberi méltóságát. Szél Bernadett beadványában emellett hangsúlyozta: Az ostorral történő asszonyverés nem egy magyar népszokás, hanem egyes csikósbemutatók visszatérő műsorszáma.