Lemondott a jobboldali médiabirodalom szexuális zaklatással vádolt vezetője

2016.07.21. 22:42

A szexuális zaklatásról szóló vádak után lemondott a Fox News médiabirodalom vezérigazgatója, Roger Ailes, írja a Reuters. Az 1996-ban indított Fox Newst Ailes építette fel az elmúlt húsz évben az amerikai jobboldal meghatározó tévécsatornájává, az adót ma már közel százmillió amerikai háztartásban lehet fogni, ezzel pedig egyenesen a legnézettebb kábelcsatorna lett. A csatorna jelenti a Republikánus Párt talán legfontosabb médiahátországát, Ailes pedig több amerikai elnöknek, köztük George H.W. Bush-nak is volt tanácsadója.

Ailes távozásával a Fox Newst tulajdonló 21st Century Fox vezetője, a médiamogul Rupert Murdoch veszi át közvetlenül a Fox News Channel és a Fox Business Network irányítását is a cég közleménye szerint.

A most 76 éves Ailest a Fox egyik korábbi tévébemondója, Gretchen Carlson perelte be július elején szexuális zaklatás miatt, és Ailes hiába tagadta a vádakat, a New York Magazine előásott még több hasonló történetet, egészen az 1960-as évektől. A Fox felbérelt egy ügyvédi irodát, hogy belső vizsgálatot folytasson le a gyanú tisztázására; a New York Magazine szerint a Fox legnépszerűbb műsorvezetője, maga Megyn Kelly is megerősítette az eljárás során a vádakat, és arról beszélt, Ailes tíz évvel ezelőtt az akarata ellenére szexuálisan közeledett hozzá is.