Franciaországban elhallgatják a terroristák neveit

2016.07.28. 17:48

Több franciaországi médium is úgy döntött, hogy nem hozzák le a közelmúltban megszaporodó terrorista cselekmények elkövetőinek nevét és képeit, írja a Guardian.

A Le Monde szerdai vezércikkében közölte, hogy miután egy 19 éves fiú társával túszokat ejtett és elvágta egy 85 éves pap torkát, a jövőben inkább nem közlik az elkövetők nevét, hogy haláluk után még véletlenül se lehessen őket dicsőíteni, felmagasztalni.

Hasonlóan döntött a BFM nevű csatorna, valamint a La Croix nevű katolikus lap is, miközben a Europe 1 rádió szintén úgy határozott, hogy híradásaikban ezentúl nem hangzanak el a terroristák nevei, honlapjukon pedig nem közlik az elkövetőkről készült képeket.

Nem mindenki ért azonban egyet az új médiatrenddel, a France Télévisions közleménye például épp arról szól, hogy szerintük nem helyes az eljárás, mert előnyös láthatatlanságot biztosít az elkövetők (és a potenciális elkövetők) számára, ami csak további feszültséget kelt a társadalomban. Sőt, a csatorna nevében Michel Field azt is hozzátette, hogy ez a fajta öncenzúra egyenesen nevetséges a közösségi oldalak fénykorában, amikor villámgyorsan terjednek az információk.

Kötelességünk a tájékoztatás, az embereknek pedig joguk van ahhoz, hogy informálva legyenek

– fogalmazott.

Hozzájuk hasonlóan a Le Figaro és a Nouvel Observateur sem követi a Le Monde példáját, ahogy a brit lapok, így a Guardian, sem. A Libération eseti elbírálás alapján mérlegel majd a továbbiakban is, hiszen – ahogy írták – minden egyes terrortámadás különbözik egymástól, ezért különböző szempontok merülnek fel a feldolgozásukkor is.