Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

A szexbotrány után Rupert Murdoch irányítja a Fox hírműsorait

2016.08.13. 06:43

A tulajdonos Rupert Murdoch irányítja péntektől a Fox amerikai televízió hírműsorait egészen a novemberi elnökválasztásig. A 85 éves Murdoch pénteken nevezte ki a republikánusokhoz közel álló televízió új vezetőit a szexuális zaklatással vádolt alapító elnök-vezérigazgató, Roger Ailes leváltása nyomán, de a hírterületet maga felügyeli, írja az MTI.

Murdoch Alies távozásakor a Fox megújulását ígérte, pénteken azonban egyértelművé tette, hogy a Fox új korszakát, legalábbis pillanatnyilag, a régi gárdával képzeli el. Az eltávolított Ailes két bizalmasát nevezte ki ugyanis a Fox News társelnökeivé: az 53 éves Bill Shine a hírterület és a gazdasági műsorok programigazgatója lesz, Jack Abernethy, aki eddig a Fox mintegy ötszáz rádióját irányította, péntektől a cég üzleti-pénzügyi irányításáért lesz felelős, beleértve a reklámtevékenységet is.

Murdoch azonban a kinevezések ellenére sem vonul háttérbe: bejelentette, hogy az elnökválasztásig ő irányítja a Fox hírtelevízióját. A Foxnak többek között gazdasági műsorokkal foglalkozó csatornája, és külön családi csatornája is van, filmekkel és szórakoztató programokkal.

Az anyavállalat, a 21th Century Fox vezetője továbbra is Rupert Murdoch, de mellette mind nagyobb szerepet vállal a cégbirodalom irányításában első házasságából született két fia, James és Lachlan Murdoch is.

A Fox televíziónál tapasztalható feszültség és nyugtalanság bő egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor Gretchen Carlson, a televízió egyik volt műsorvezetője szexuális zaklatással vádolta meg Roger Ailest és pert is indított ellene. A televízióban is belső vizsgálat indult, és egymás után jelentkeztek azok a női munkatársak, akiket állításuk szerint Ailes az elmúlt évtizedekben – állásért vagy előléptetésért cserében – szexuális szolgáltatásokra akart rávenni. Az ügyből az elmúlt évek egyik legnagyobb médiabotránya lett az Egyesült Államokban.