Az Invitel az előfizetőkkel fizetteti ki a TV2 és az RTL terjesztési díját

2016.08.15. 10:40

A szolgáltató honlapján jelent meg egy közlemény, amiben azt írják, hogy

Bármennyi is lesz a műsordíj, egészen pontosan csak annyi díjat szedünk majd be előfizetőinktől, amennyit a tévécsatornák követelnek tőlük.

Díjcsökkentést kérnek az RTL-től és a TV2-től

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szeretné, ha az RTL és a TV2 felülvizsgálná listaárait, és az adásuk továbbításáért kért 294+ÁFA, illetve 290+ÁFA összegű díjakat mérsékelnék, mert ez előfizetőnként akár 740 forintos havi költségemelkedést jelentene, ami szerintük diszkriminatív - még akkor is, ha a csatornák azokat különféle kedvezményekkel csökkentik is. Tovább erre>>>

Erre azért került sor, mert a kormány a két nagy kereskedelemi tévének 16 évvel az indulásuk után engedélyezte, hogy pont úgy szedhessenek terjesztési díjat, mint a többi tévé. Ez az jelenti, hogy eddig egyikük sem kapott egy árva fillért sem a szolgáltatóktól (pl. Telekom, Invitel., UPC, stb.) a műsorukért cserébe, leginkább azért, mert szabadon fogható műsorról volt szó, amit egy szobaantennával bárhol lehetett fogni.

A májusi döntés egyébként másfél éve húzódik, a két tévének ugyanis az NMHH-val érvényes szerződése volt arra vonatkozóan, hogy 2015 január 1-jétől terjesztési díjat szedhessen. Ezt tekintette semmisnek a kormány egészen mostanáig. Érdekes, hogy az akkori, azaz 2015 elejei és a mostani időszak közötti egyetlen látványos különbség az, hogy akkor Simon Zsolt és Yvonne Dederick volt a TV2 tulajdonosa, most pedig az a Vajna András filmbiztos, aki az Eximbanktól vett fel hitelt a tévé megvásárlására. 

A két tévé közzé is tette díjszabását, amiből az derül ki, hogy az RTL esetében a listaár 294 forint, de kedvezményekkel (időben megkötött szerződés, hosszú időre kötött szerződés, stb.) az összeg akár 135 forintra is lecsökkenhet, mármint előfizetésenként és havonta értve. A TV2 listaára 290 forint, a legkedvezményesebb konstrukció pedig 150 forintra jön ki, ami 15 forinttal magasabb, mint az RTL Klub ajánlata. 

Az Invitelnél nem igyekeznek megfelelni a kedvezményes feltételeknek, így listaárral számolnak, amit majd teljes egészében az előfizetőkre terhelnek rá:

Az RTL Klub esetében egyéni előfizetők számára listaáron (azaz maximum kiszabható, de kedvezményekkel még csökkenthető áron) havi 294 Ft+áfa, míg a TV2 esetében havi 290 Ft+áfa. Az Ön előfizetésére vonatkozó számlán előreláthatólag leghamarabb 2016 szeptemberében fog megjelenni a csatornák részére beszedett műsordíj, úgy, hogy a szeptemberi számla visszamenőlegesen tartalmazhatja a 2016 július-augusztusi díjat is, mivel a díjak beszedésére vonatkozó jogunkat fenntartjuk.

Egyelőre az Invitel az egyetlen szolgáltató, amiről tudjuk, hogy a teljes összeget az előfizetőkre hárítja át. És még mielőtt arra gondolna valaki, hogy akkor ő nem kéri a két kereskedelmi tévé műsorát, erre nincs lehetősége: Az RTL Klub és a TV2 ún. Must Offer típusú tévé, azaz a Médiatörvény hatályos rendelkezései alapján a műsorterjesztőket szerződéskötési kötelezettség terheli arra vonatkozóan, hogy minden nézőnek biztosítsák a csatorna elérését. Ez magyarul azt jelenti, hogy olyan nincs, hogy a Telekom vagy a UPC azt mondja, kösz, de nekem ez a két csatorna pénzért nem kell, szevasztok.