Illés
17 °C
29 °C
Advertisement

Vásárolj 4db Somersby-t, töltsd fel az AP kódját és nyerj!

Az MTI nem ír arról, Bayer miatt visszaadtak kitüntetéseket

2016.08.25. 09:31

Szerkesztői szabadságra hivatkozva nem számolt be a Magyar Távirati Iroda (MTI) arról, hogy eddig kik és milyen indokkal adták vissza kitüntetésüket Bayer Zsolt állami elismerése ellen tiltakozva, írja a Népszabadság.

Írtak azért Bayerről, egyszer amikor Halász Jánost idézték, aki szerint Ba­yer kapott egy kitüntetést, amelyet megérdemel, a munkássága számtalan olyan értéket tartalmaz, amely típusú értékek alapján mások is kaptak kitüntetéseket, ugyanakkor, "vannak olyan gondolatok, kijelentések, amelyekkel nyilvánvalóan nem értenek egyet. Az is a véleménynyilvánításnak egy formája, hogy vannak, akik visszaadják a kitüntetésüket." Egy későbbi hírben pedig az MTI beszámolt arról, hogy a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum elítélte Bayer újságíró állami kitüntetését. De arról, hogy már több, mint 85 ember küldte vissza az államfőnek kitüntetését Bayer Zsolt miatt, egy szó sem esik sehol.

Ez az MTI szerkesztői szerint nem hír, sőt lehet, hogy meg sem történt. A Népszabadság megkérdezte a médiaszolgáltatási alapot, hogy az MTI ­miért nem számol be arról, hogy kik és ­miért adják vissza az állami kitüntetésüket? Kérdésükre ezt a választ kapták:

Az MTI-ben dolgozó munkatársaink – élve szerkesztői szabadságukkal – így döntöttek.

Bayer Zsolt hosszas magyarázkodását arról, hogy szerinte miért érdemli meg a díjat, viszont leközölték.

A Népszabadság kérdése után az MTI végül leközölte Haraszti Miklós közleményét, akit a  Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével tüntettek ki, és lemondott a díjról. 

Az MTI-nél bevett fordulat egyébként, hogy szerkesztői szabadságra hivatkozva nem adnak hírt több, kormánypárthoz köthető eseményről. Sokszor tudósítójukat is elküldik pedig, a hír azonban mégis elmarad. Legutóbb az Orbán vagyonosodásáról szóló Együtt-eseményről nem számoltak be, holott ott voltak, kérdeztek is Szigetvári Viktortól. Az Együtt szerint egyébként közleményeikről sorra nem számol be az MTI, holott állami hírügynökségként nem tehetnék ezt meg.

Korábban az MTI jó néhányszor személyiségi jogokra hivatkozva tagadta meg ellenzéki közlemények leadását, leginkább a Fidesz egyes vezetőihez kötődő ügyeknél figyelt erre a fontos szempontra. Csak néhányat említve: nem számoltak be az Együtt-es Juhász Péter közleményéről a Portik-Rogán ügyről, letiltották a DK Habony ibizai diszkós videójáról szóló anyagát, ahogy a Tiborcz-család dolgairól sem írtak.

És nem számoltak be arról sem, hogy Kubatov Gábor, a Fidesz alelnöke elismerte, találkozott az éjszakai élet egykor legbefolyásosabb alvilági királyával, a most is előzetesben ülő Vizoviczki Lászlóval.