Miután lehallgatták, bekeményít az MTVA főnöke

2016.09.06. 07:25

Megkezdte a rendcsinálást a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA-n belül a vezérigazgató, Vaszily Miklós - írja a Népszabadság. Vaszily volt az, akinek az irodájában márciusban a rendőrség lehallgatókészüléket talált.

A lap egy belső közleményre hivatkozik, eszerint Vaszily házon belül bejelentette, hogy "egyes szakterületek egyszerűbb, átláthatóbb, gyorsabb és rugalmasabb működése feltételeinek megteremtése érdekében" közvetlenül az irányításával elindította az üzemeltetési tevékenységeinek átvizsgálását, átalakítását. Első lépésként maga alá rendelte a biztonsági osztályt és annak alszervezeti egységeit. A Népszabadság szerint ez a lépés is összefüggésben van a lehallgatási üggyel.

Vaszily lépése azt is jelenti, hogy a biztonsági osztály ezentúl nem ahhoz a Vas Imre üzemeltetési igazgatóhoz fog tartozni, akinek az irodájában, egy zárt szekrényben szintén találtak egy kép-és hangfelvétel készítésére alkalmas eszközt. 

A 168 óra korábban azt írta, a rendőröknek is kínos, hogy még mindig nem zárult le a nyomozás, holott minden jel arra utal, hogy az egész mögött Vas Imre üzemeltetési igazgató áll, aki viszont Várhegyi Attila egykori fideszes politikus, jelenlegi MTVA-tanácsadó bizalmasa. A cikk szerint a következő szálak vezetnek Vashoz:

  1. Már a lehallgatókészülék megtalálásakor eljutottak a rendőrök egy szekrényhez, amelyben egy másik hangrögzítőt és egy kamerát találtak, és amihez állítólag csak Vasnak van kulcsa
  2. A helyszíneléskor Vas zavarodottan válaszolta a rendőrök kérdésére, hogy az eszközök telepítése "magasabb célokat szolgált"
  3. Nem a főbejáratot, hanem a VIP-parkolót és Vas kártyáját használták a berendezés telepítői
  4. A rendőröknek van egy videofelvételük a berendezések kipróbálásáról, a tanúk ezen Vas Imrét ismerték fel

Vas Imréről megjegyezte a lap, hogy 2015-ben került az MTVA-hoz, korábban viszont Várhegyi Attila mellett dolgozott kabinetfőnökként, amikor Várhegyi Szolnok fideszes polgármestere volt.

Várhegyinek tanácsadóként meghatározó szerepe van a közmédia irányításában, reklám- és tanácsadó cége, a Prestige Media emellett rendszeresen nyer közpénzes tendereket. Emellett Várhegyinek a sajtóhírek szerint szerepe volt az Origo 2014-ben kezdődött átalakításában is.