Új tulajdonoshoz kerülhet a Népszava és a Vasárnapi Hírek is

2016.09.09. 08:40

A Népszabadság információi szerint három lap, a Szabad Föld, a Vasárnapi Hírek és a Népszava felvásárlásával tér vissza a politikai lappiacra az a  Jürg Marquard, aki 15 évvel ezelőtt távozott onnan. A Marquard Media magyarországi leányvállalata 1993-ban vette meg a Magyar Hírlapot, és hét éven át működtette, majd eladta a Ringiernek. A piacon most ún. életmódmagazinokkal van jelen, övék a JOY, az InStyle, a Shape, az Éva, a Men's Health, a Runner's ­World és a Playboy.

A nol.hu azt írja, a Marquard Media Magyarország a Geomédia Kiadó Zrt-t és a Népszava tulajdon- és kiadói jogait akarja megvásárolni, de ezt az információt a cég magyarországi igazgatója nem erősítette meg. A felvásárolni kívánt, jelenlegi tulajdonosa, Horváth László miatt MSZP-közeliként emlegetett Geomédia lapjai közül

  • Szabad Földnek 70 000 előfizetője van, 
  • a Vasárnapi Hírek 18 000 pedig példányban jelenik meg.

A dolog pikantériája, hogy a Geomédia sokáig pályázott a 10 000 példányszámban  megjelentetett Népszavára, és tárgyaltak is Puch Lászlóval, az MSZP volt pénztárnokával erről. Az üzlet azért esett kútba, mert a lapot éves szinten 120 millió forinttal támogató két vállalkozás jelezte, hogy elzárját a pénzcsapot, ha a Geo­média lesz az új tulaj. Valamiért a Népszava nagyon kelendő portéka, mert Marquard előtt a 168 Óra kiadója, a Brit Média is bejelentkezett érte.