A Másfélmillió lépés Magyarországon stábja is visszaadta a lovagkeresztet

2016.09.14. 17:15

A kultikus sorozat alkotói nem politikai okból döntöttek így, nem határolódnak el a Bayer Zsolt képviselte szélsőséges/vulgáris nézetektől, ennél sokkal egyszerűbb dologról van szó:

A stábtagok szerint a kitüntetett publicista nemes egyszerűséggel lelopta az ő művüket, így nem szeretnének semmilyen közösséget vállalni vele.

A sorozat 1979-ben forgott, és az Országos Kéktúra útvonalát mutatta be. Az alkotói, Faludi Sándor, Hencz László, Sáfrány József, Stenszky Gyula és Szabados Tamás levélben tájékoztatták Áder János köztársasági elnököt arról, hogy visszaadják a lovagkeresztet.

csapat10

A Népszabadság Online szerint az alkotók azt írják, Bayernek az elmúlt években lehetősége adódott saját filmet készíteni az ismert filmsorozat alapján, de a Másfélmillió lépés Magyarországon – 32 év múlva című film stílusa, hangneme rendkívül távol állt Rockenbauer Pál filmjeinek szellemiségétől, a sorozat pedig a médiaetikát és a szerzői jogot semmibe véve az országosan ismert sorozat címével jelent meg.

Ez plágium és hiteltelenítés

– írják a filmesek. Furcsállják azt is, hogy Bayer egyebek mellett példaértékű újságírói tevékenységéért kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét, mert ők azt példának nem tekinthetik, így nem kérnek a kitüntetésből sem.