Minden idők legtöbbet díjazott sorozata lehet a Trónok harca

Esélylatolgatás az Emmy-díjátadó előtt

2016.09.17. 00:23
Minden kulturális/művészeti díjkiosztó egy szükségszerűen rossz folyamat szubjektív végterméke, amiben egy nagyon sok tagból álló grémium úgy igyekszik kiválogatni egy adott művészeti ág egy évének terméséből a legjobbakat, hogy a szavazásra jogosult tagok 99 százaléka nem látta az összes lehetséges produktumot. Ha mindezt most a holnap este/magyar idő szerint hétfő hajnalban sorra kerülő Emmy-díjakra vetítjük le, nem is csoda, hiszen óvatos becslések szerint is 450 sorozat/reality/minisorozat van a kalapban, amit befogadni, nyomon követni, értékelni egyszerűen lehetetlen.

A tévés Oscarnak is hívott Emmy-díjakat az Amerikai Tévéakadémia adja át minden ősszel, két lépcsőben. Először az ún. kreatív díjakat, két este (nagyon sok van belőlük), jóval szerényebb körülmények között és nem országos tévén, puccos gálaműsorban, de természetesen vörös szőnyeges bevonulással és a díjakhoz túl sok kapcsolódási pontot fel nem mutató celebvendégekkel, akik miatt hátha írnak is az eseményről. Mi írtunk is, mert fontos díjak ezek is, vendégszínésztől a varietéműsorokon át a reality-műfajokig sok kategória csak itt jelenik meg, mert a Nagy Gála már így is elviselhetetlenül hosszú. 

A kreatív-díjakra azért is kellett idén nagyon odafigyelni, mert előre lehetett tudni, hogy ha a Trónok harca akár csak egyet is nyer, akkor minden idők legtöbbet díjazott drámai sorozata lesz (26-tal állt az élen holtversenyben a Vészhelyzettel és a Hill Street Bluesszal), erre hazavitt kilenc szobrot, és fölényesen vezeti a listát már most, két évaddal a vége előtt. Ha ezek mellé még három díjat nyer a ma estei ceremónián, ahol egyébként öt kategóriában is jelölt, akkor már most a Trónok harca lesz a legtöbbet díjazott sorozat (dráma vagy sitcom).  Ha nem jön össze ma, az sem nagy para, ezt a címet van még ideje elnyerni, és el is fogja a következő két évben.

Ami a nagyobb érdeklődésre számot tevő kategóriákat illeti, a jelöltek közzététele után óhatatlanul beindul a fanyalgás, hiszen mindenkinek vannak kedvencei, akiket (szerinte) nemtelenül mellőznek (már megint), de ez minden díjkiosztóra igaz. A streamingszolgáltatók és alternatív tartalomgyárosok előretörése a Netflixen kívül egyelőre nem számottevő, a kategóriákat a hagyományos tévéadók dominálják, közülük is a kábeltévék. Ez a számok nyelvére lefordítva annyit tesz, hogy az HBO 94, az FX 56, a Netflix 54, az ABC és a CBS 35-35, az AMC 26, a Showtime pedig 22 jelöléssel szerepel az összesített listán. Megpróbáljuk megtippelni az egyes kategóriákat, hajnalra kiderül, igazunk volt-e.

Dráma

Főszereplők

Elképesztően menő mezőny jött össze mindkét oldalon. A férfiaknál tulajdonképpen bárkinek oda lehetne adni a díjat, és ez nem túlzás, mert ha felidézzük Bob Odenkirk sokat szívó, de még gerinces zugügyvédjét a Better Call Saul-ból, Rami Malek lenyűgözően intenzív játékát a Mr. Robot című sorozatban, Kevin Spacey tenyérbemászó arcát és cinokus kikacsintásait a House of Cards-ban, vagy Liev Schrieber világféjdalommal kevert brutális erőszakosságát a Ray Donovanben, már nehéz dolgunk van, és akkor még nem is beszéltünk Kyle Chandlerről, a Netflix Bloodlines című sorozatának főhőséről, aki a Friday Night Lights után ismét tökéletes alakítást nyújt, de ez sem lesz elég, ha ránk hallgat az Akadémia, mert Matthew Rhys a Foglalkozásuk: Amerikai (The Americans) című FX-drámában évek óta annyira, de annyira jó a nyolcvanas évek Amerikájában élő, szovjet alvó ügynök szerepében, hogy nem lehet nem neki adni a díjat.

A nőknél sincsenek egyszerű helyzetben a kategóriára szavazók, hiszen Taraji P. Henson Cookie-ja az egyik legkeményebb nő a zenevilágban (Empire), Claire Danes a Homeland legutóbbi évadában ismét rátalélt arra a karakterre, amiért a sorozatot hat évvel ezelőtt megszerettük, Robin Wright meg olyan félelmetesen bosszúálló a House of Cards-ban, hogy a tévé előtt ülve is megijedünk tőle, de ott van még Keri Russell a The Americans-ből vagy Viola Davis a Hogyan ússzunk meg egy gyilkosságot? című eszement krimiből, amiben nagyon okos és nagyon manipulatív ügyvédet alakít. Mégis, a leginkább ezt a díjat Tatiana Maslany kanadai színésznő érdemli meg, aki az Orphan Black című sorozatban, ha jól számoljuk, nyolc szerepet is alakít egyszerre (klónokat), és mindet egyforma jól.

Tipp: Matthew Rhys és Tatiana Maslany.

Mellékszereplők

Itt is nagy a tülekedés, és vannak kiváló teljesítmények, a férfiaknál Jonathan Banks (Better Call Saul), vagy Jon Voight is szenzációs volt, de hogy Kit Harringtont és Peter Dinklage-et miért jelölték, azt nem tudhatom, utóbbit még csak-csak megértem, de előbbit a nagy bociszemes maga elé meredésen kívül nemigen lehetett másért. Nem is köztük dől el a verseny, hanem Ben Mendelshon (Bloodlines) és Michael Kelly (House of Cards) között, min az előbbire tippelünk, mert nagyon jó volt a sorozatban, és a sajtója is jó - ő lesz az egyik főgonosz a Zsivány egyesben. A nőknél is vannak furcsa, vagy inkább automatikus jelöltek, Maggie Smith bármit csinál a Downton Abbey-ben, azonnal kap egy jelölést, és Emilia Clarke sem tudni mit keres a kategóriában (a vele együtt jelölt Trónok harca-színésznők, Maisie Williams és Lena Headey sokkal meggyőzőbbek voltak). Kapott egy esélyt Maura Tierney a The Affairért és Constance Zimmer az UnREAL című sorozatért, mi pedig a papírforma ellen fogadunk, és Zimmert hozzuk ki nyertesnek.

Tipp: Ben Mendelsohn és Constance Zimmer

Vígjáték

Főszereplők

A jelöltek névsora a nőknél nekünk közepesen érdekes csak, Ellie Kemper ( Unbreakable Kimmy Schmidt), Tracee Ellis Ross (Feketék fehéren) és Lily Tomlin (Grace and Frankie) kissé érthetetlenül van itt, de legalább a másik három jelölt (Julia Louis-Dreyfus - Az alelnök, Laurie Metcalfe - Getting On és Amy Schumer - Inside Amy Schumer) a helyén van. Louis-Dreyfus meg nyerni is fog, tök megérdemelten. A férfiak között öröm látni két személyes kedvencünket is, Aziz Ansarit és Tom Middletich-et, viszont olyan jó sajtója, mint a transznemű apát alakító Jeffrey Tambornak, senkinek nincs a mezőnyben, Will Forte a The Last Man on Earth-ben pedig pont annyira egysíkú, mint William H. Macy a Shameless-ben. 

Tipp:  Julia Louis-Dreyfus és Jeffrey Tambor.

Mellékszereplők

A férfiaknál heten is vannak (Louie Anderson - Baskets, Andre Braugher - Brooklyn 99: Nemszázas körzet, Keegan-Michael Key - Key & Peele, Ty Burrell - Modern család, Tituss Burgess - Unbreakable Kimmy Schmidt, Tony Hale - Az alelnök. Matt Walsh - Az alelnök), de mivel a zseniális Szilícium-völgyből ide nem jutott be senki, pedig hárman is simán befértek volna, a szívünk a veterán Andre Braugherhez húz. A nők között a Transparent két színésznője (Gaby Hoffmann és Judith Light) mellé befért az az Anna Chlumsky is (Az alelnök), akit már zsinórban negyedjé re jelölnek, de egyszer sem nyert, cserébe viszont évről évre viccesebb lesz, és remélhetőleg most már kap egy díjat is.

Ami a négy kategóriában meglepő az, hogy a Modern család csak egy színészi jelölést, a The Big Bank Theory pedig egyet sem kapott, ami az elmúlt években elképzelhetetlen lett volna. 

Tipp: Andre Braugher és Anna Chlumsky.

Minisorozat/Tévéfilm

Főszereplők

Ha a férfi névsort az Oscar-listán látnánk, akkor sem lenne nagy meglepetés egy név sem (Bryan Cranston, Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Cuba Gooding Jr,  Tom Hiddleston, Courtney B. Vance), de mivel az idei év ebben a kategóriában az itthon is vetített American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügyről szól, kizárt dolog, hogy a férfi mezőnyben ne a zseniális alakítást nyújtó Courtney B. Vance nyerjen. Gooding is kiváló volt O.J.-nek, de amikor Vance képernyőn volt, képtelenség volt másra figyelni. Ugyanez érvényes a nők mezőnyére is, hiába volt nagyon jó Kirsten Dunst a Fargóban vagy Felicity Huffman az American Crime-ban, játszhatott bármekkorát Lili Taylor vagy Kerry Washington, az idei Emmyt Sarah Paulson kapja meg Marcia Clark ügyész megszólalásig tökéletes megformálásáért (American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy).

Tipp: Courntey B. Vance és Sarah Paulson

Mellékszereplők

A Fargo - American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy különversenyben a férfiaknál 3-2-re az OJ-ügy vezet, a három jelölt (Sterling K. Brown, David Schwimmer, és John Travolta) közül nekünk Brown tűnt a legerősebbnek, de láttunk már karón varjút, és simán befuthat a Fargo Jesse Plemons-Bokeem Woodbine duójának egyike is. Amit kizártnak tartunk az Hugh Laurie díja, már csak azért sem, mert hétszer nevezték a House-ért, de egyszer sem nyert. A nők mezőnyében olyan nagy nevek vannak, Melissa Leo (A végsőkig), Regina King (American Crime), Sarah Paulson (American Horror Story: Hotel), Kathy Bates (American Horror Story: Hotel), Jean Smart (Fargo) és Olivia Colman (The Night Manager), egyikük játékára sem lehet panasz, sőt, viszont mi arra tippelünk és reménykedünk nagyon, hogy bejöjjön, hogy Sarah Paulson a mennybe megy, és kap egy második díjat is. Ha így lesz, Paulson megismétli Allison Janney 2014-es és Stockard Channing 2002-es teljesítményét.

Tipp: Sterling K. Brown és Sarah Paulson.

Sorozatok

A drámai mezőnybe ugyan bele lehet kötni (mit keres itt a Downton Abbey, és miért nincs itt mondjuk a Bloodlines?), de felesleges, mert iszonyú erős lett. A Foglalkozásuk: Amerikai - Better Call Saul - Downton Abbey - Trónok harca - Homeland - House Of Cards - Mr. Robot hatosfogatból a papírforma a Trónok harca győzelmét vetíti elő, de nekünk van egy olyan érzésünk, hogy a Better Call Saul lesz a befutó (bár legszívesebben a Foglalkozásuk: Amerikainak adnánk). 

A vígjátékok között a Modern család is bekerült a kalapba, de csak a tisztesség kedvéért, mert már nagyon sokat vesztett a frissességéből. A többiek (Feketék fehéren, Master Of None, Szilícium-völgy, Transparent, Unbreakable Kimmy Schmidt, Az alelnök) közül a Transparent a legesélyesebb, de mi a személyes kedvencünket, az HBO Szilícium-völgyét fogjuk favorizálni. 

A mini/limitált sorozat és tévéfilmkategóriát kettészedték, az előbbiben indul az American Crime, a Fargo, a The Night Manager, az American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy és a Gyökerek-remake, de hatalmas meglepetés lenne, ha nem az OJ-tárgyalás története nyerne. A tévéfilmek között szereplő indulókból (A Very Murray Christmas, A végsőkig, Confirmation, Luther, Sherlock: The Abominable Bride) a Sherlockra tippelünk, mert a többit nem tudjuk elképzelni befutóként (bár a Confirmation kifejezetten jó lett). 

Tipp: Better Call Saul, Szilícium-völgy, American Crime Story – Az O.J. Simpson-ügy.

A gála hajnal kettőkor kezdődik, az HBO2 élőben adja.