Vona az ATV-n már arról is beszélhet, hogy nem pucéran szaunázik

vona fb
2016.09.21. 21:53

Eljött a nap, amikor az ATV-n egy jobbikos politikus már nemcsak az oktatásról vagy a menekültválságról mondhatja el a véleményét, hanem lényegében egy PR-órát is kap a drága műsoridőből.

Az ATV szerda este indítja el új műsorát, a Magánszférát, amely a sajtóközlemény szerint tabuk nélkül mutatja majd be ismert, magyar politikusok magánéletét. Az első adás azonban nem egy politikus, hanem rögtön az ATV egyik évtizedes tabujával számol le: a baloldalinak elkönyvelt televízió a Jobbik elnökét, Vona Gábort mutatja be. 

Arról a pártról van szó, ugye, amelyet 11 évig letiltott az ATV a képernyőjéről. Most viszont Vonáról olyasmit is megtudhatnak az Egyenes Beszéden szocializálódott nézők, hogy Vona 80 fekvőtámaszt tud csinálni egyben, de a hasizma az egyik gyenge pontja, illetve hogy meg szokta kérni a fodrászt, hogy szedje rövidebbre a szemöldökét.

A Magánszféra csak első ránézésre egy politikai bulvárműsor, az első adást inkább nevezhetnénk Péterfi Judit műsorvezető és Vona Gábor amolyan kínosra sikerült randijának, ahol a lány igyekszik kiszedni a fiúból mindenféle titkát, a fiú pedig gondosan ügyel arra, hogy jól jöjjön ki a válaszokból. Ilyen dialógusok hangzanak ugyanis el az egyórás műsorban:

Vagy:

Mindezt Vona laza körülmények között, rövid gatyában, egy konditeremben mondja el, ahol – valamiért a többi embertől gondosan elzárva – versenyez a műsorvezetővel azon, ki tud több fekvőtámaszt csinálni, vagy ki tudja kitartani magát hosszabb ideig. Ezen a ponton hangzik el az egyórás műsor egyik legzavarbaejtőbb párbeszéde is:

- Mikor jönnek a nagy gondolatok?

- A szaunában.

- Ha bemegy a szaunába, mennyire szégyellős?

- Nem szoktam meztelenül szaunázni. De gyúrás után a felsőtestemet vállalom. Ha be van durranva, úgy vállalható.

Nem is arról kellene persze szólnia egy ilyen, magánszférát bemutató műsornak, hogy milyen törvényjavaslatot nyújtott be a Jobbik múlt héten, vagy hogy Vona Gábor milyen taktikát folytat majd a kvótanépszavazás után. De elvárhatnánk, hogy bekerüljön az adásba legalább néhány olyan kérdés, szituáció, amely némileg kibillenti a politikus a megszokott rutinjából. Ebből ismerhetnénk ugyanis meg, hogy valójában milyen ember.

Nem sikerült kibillenteni nagyon

Vona Gábort a műsorban látjuk a dolgozószobájában X-boxozni, a konyhájában főzőcskézni, a konditeremben gyúrni, a piacon gyömbért vásárolni és kávézni, a dombtetőn nemzeti színű kabátban ücsörögni (Hrutka János focistától kapta), illetve a néppártosodó konzervatív fiatalemberek legfőbb lelőhelyén, a tetoválószalonban is. Egyetlen olyan szituáció sincs azonban, amely kimozdítaná a komfortzónájából.

Jót tett volna például a műsornak, ha Vonát ráveszik, hogy a piacon találomra megszólított emberekkel beszélgessen, vagy például a gyöngyösi cigányokkal értesse meg a cigány-magyar együttélés lehetetlenségéről szóló tanait.

Ehelyett azonban a műsorvezető csak egyszer billenti ki igazán Vonát az egyensúlyából, és egy alkalommal láthatunk bele igazán Vona konzervatív-keresztény életébe. Amikor a nőügyekről esik szó, Vona kénytelen-kelletlen bevallja, amit már korábban is megírt, de ekkora nyilvánosságot nem kapott: elismeri, hogy "megbotlott", vagyis megcsalta a feleségét, de ezt sikerült otthon rendeznie. Péterfi becsületére legyen mondva, próbál a dolog mélyére hatolni, de Vona egy "inkább együnk"-felütéssel eltereli a témát.

A Magánszférában remélhetőleg láthatjuk majd a jövőben a többi párt vezető politikusát is, akkor jó lenne elkerülni, hogy túlságosan PR-szagúvá váljon a műsor. A mostani Vona-adás egyik sokatmondó párbeszéde ugyanis ez:

- Mivel fog előrukkolni, hogy jobb legyen a PR-ja?

- Elvállalok, mondjuk, az ATV-ben műsorokat.

Magánszféra, szerda esténként az ATV műsorán