Huszonöt gyártásvezetőt rúg ki az MTVA

2016.09.28. 09:34

A nemrég bejelentett, 145 főt érintő létszámleépítésről az MTVA az MTI-nek eljuttatott közleményében azt állította, hogy 

  • 8 fő betanított munkást,
  • 1 fő segédmunkást,
  • 14 vezetőt,
  • 105 fő ügyintézőt és
  • 17 fő ügyviteli alkalmazottat 

küldenek el. Ezzel szemben a Népszabadság úgy tudja, hogy a cégnél alkalmazásban levő 52 gyártásvezetőből húszat, a 12 gyártási csoportvezetőből hármat, az öt főgyártásvezetőből pedig kettőt akarnak elküldeni. Akárhogy is nézzük az MTVA listáját, sehogy sem sikerül kisakkoznunk, hogy akkor most a gyártásvezetők ügyintézőknek számítanak-e, van-e köztük esetleg ügyviteli alkalmazott, és vajon melyik főgyártásvezetőt sorolták be segéd- vagy betanított munkásnak.

Az állami tévé költségcsökkentés felkiáltással küldi el a 145 főt, de egyre inkább úgy tűnik, hogy nem egészen erről van szó, hanem arról, hogy a műsoraik nagy hányadát nem házon belül, hanem külsős cégekkel gyártatják le. A gyártásvezető a műsorkészítésben elég fontos láncszem, jegyzi meg a Népszabadság, ők készítik elő és szervezik meg a forgatást, bonyolítják le a szerződéskötéseket és ellenőrzik a kifizetéseket. Ha nincs gyártásvezető, műsor sincs.

Mivel az MTVA már szinte meg sem próbál a belső gyártásra koncentrálni, valóban nincs szükségük gyártásvezetőkre. Az M5 nevű, kulturális-ismereterjesztő adó beindítására elkülönített ötmilliárd forintból például kétmilliárd értékben külső gyártóktól rendeltek műsort. És ugye nem lenne közmédia a közmédia, ha nem lenne mutyigyanú ebben is: az egyik gyártó cég a HD TV Hírstúdió Kft, amelynek két tulajdonosa, Kiss János Géza és Kiss Ferenc a TV2 gazdasági stratégiai igazgatójával, a Habonyhoz közeli Halkó Gabriellával áll kapcsolatban, aki pedig az Apropo Kft-n keresztül olyan műsorokat gyárt a közmédiának, mint a Ridikül vagy A Dal. 

Az MTVA 2011 óta már hatodjára bocsát el alkalmazottakat: 2011 nyarán és őszén úgy 900 embert küldtek el, azóta 100-200 fővel csökkentik a létszámot éves szinten. Az állami médiacégnél jelenleg kétezren dolgoznak, bér- és járulékköltségeik évente meghaladják a 15-16 milliárd forintot. A köztévé egyébként a napokban kapott újabb hétmilliárd forintot, ezúttal Karas Mónikától, az NMHH főnökétől, így az éves büdzséjük 84,7 milliárd forintra rúg. A folyamatos leépítések mellé azonban vesznek is fel embereket, így a régi gárdát szépen lassan lecserélik a NER-be kiválóan betagozódó pártkatonákra. Mivel gyártással nem nagyon akarnak foglalkozni, így az ilyen területen dolgozó szakemberekre sincs már szükség.

A kirúgások bejelentése és a szokásosan arrogáns MTVA-kommunikáció egyébként azt eredményezte, hogy a munkavállalók először nyíltan nekimentek a kommunikációs igazgatónak, és a székházban kiragasztott üzenetekben azt állítják, rosszul kommunikálja az eseményeket, majd a szakszervezetre hárítja a felelősséget. Innen sikerült odáig eljutni, hogy a kirúgások bejelentésekor hogy, hogy nem pont lejáró mandátumú üzemi tanács rágalmazásért és hitelrontásért perelné be a munkaadót