Jövőre is megkaphatja a 80 milliárdot a közmédia

2016.10.03. 15:05

Mai indítványában nyújtotta be az Országgyűlés Költségvetési bizottsága a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 2017. évi egységes költségvetéséről szóló törvényjavaslatát. Az önálló indítványt a Költségvetési Bizottság elnöke nyújtotta be, aki egyébként Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke.

A bizottság azt indítványozza, hogy az MTVA jövőre kapjon közel 80 milliárd,

azaz egészen pontosan 79 milliárd 876,2 millió forintot.

A közmédia idén 77,7 milliárd forintból gazdálkodott volna, ám az összeget finanszírozási nehézségek miatt épp a múlt héten 84,7 milliárdra emelték.

Az NMHH erről azt mondta, hogy az MTVA kérelmében az idei világsportesemények (olimpia, Eb) közvetítési költségeire hivatkozva, valamint az M5 nevű csatorna elindítására hivatkozva kért anyagi segítséget. Ez az a csatorna, ahol az olimpia záróünnepsége után 16 napon keresztül ismételték a riói játékokat, és amelynek büdzséjét a közmédia hetek óta titkolja.

Nem ez az első eset, hogy év közben pótolják ki a közmédia zsebét: tavaly Karas Mónika 10,6 milliárd forinttal növelte az MTVA egyébként is rekordösszegű, 80 milliárd forintos költségvetési támogatását, továbbá a kormány a köztévé 47,2 milliárdos adósságát is átvállalta.