Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Véglegesítették Vaszily Miklóst az MTVA élén

2016.10.05. 09:02
Kinevezte az állami média vezérigazgatójának Vaszily Miklóst Karas Monika, a Médiatanács elnöke - írja a Népszabadság.

Vaszily Miklós tavaly augusztus óta megbízott vezérigazgatóként dolgozott az állami médiánál, miután Szabó László Zsolt lemondott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezetéséről - emlékeztet a Népszabadság. A tényleges kinevezése így már több mint egy éve váratott magára.

Szabó László Zsolt jelenleg diplomataként dolgozik, ő Magyarország új-zélandi nagykövete.

DBELO20120615010
Fotó: Beliczay László / MTI/MTVA

A 42 éves Vaszily Miklós 1996-ban végzett a Budapesti Közgazdasági Egyetemen, 1997-ben pedig az ELTE jogi karán diplomázott. 2001-től a Portfolio.hu-t kiadó Net Média Zrt. vezérigazgatója volt, 2005-től az Index.hu Zrt. vezérigazgatója lett. 2007-től e társaságok vezetése mellett a tulajdonos Közép Európa Média Zrt. vezérigazgató-helyettesi tisztét és igazgatósági tagságát is betöltötte. 2010 februárjától 2014 novemberéig az Origo Zrt. vezérigazgatója volt, az ő igazgatása alatt kellett távoznia az Origo éléről Sáling Gergő főszerkesztőnek, röviddel azután, hogy a portál Lázár János különös költekezései miatt kezdett vizsgálódni.

Vaszily Miklós tehát végeredményben kedvezően került ki az MTVA körüli botrányból. Ahogy azt megírtuk, márciusban találtak lehallgatókészüléket a megbízott vezérigazgató irodájában. A mikrofonkábelek az MTVA vezérhelyetteseinek szobáihoz vezettek, ahol a Nemzeti Nyomozóiroda helyszínelői fotó készítésére is alkalmas rögzítőberendezéseket találtak. A tiltott adatszerzés gyanúja miatt indított nyomozásban a a két érintett helyettest, Vas Imre üzemeltetési igazgatót és Enyedi Csaba adminisztrációs igazgatót gyanúsítottként hallgatták ki, ők maguk pedig az ügy miatt felmentésüket kérték az MTVA-tól. A helyszíneléskor Vas Imre zavarodottan azt válaszolta a rendőrök kérdésére, hogy az eszközök telepítése „magasabb célokat szolgált".

Vaszily legutóbbi intézkedése szerint egyébként az MTVA elküldi 145 munkatársát. A döntést az évi 15 milliárd forintos bérköltség csökkentésével és a munkafolyamat racionalizálásával indokolta, hiába pótolták többször is a költségvetést év közben milliárdokkal.

Ne maradjon le semmiről!