Etikátlanul irredentázta le a Beatricét a román tévé

2016.10.12. 17:42

Megsértették a Román Televízió (TVR) etikai kódexét azok a tudósítások, amelyek a Beatrice augusztusi kolozsvári koncertjéről kerültek adásba a TVR központi csatornáin – írta az MTI a román közszolgálati médium etikai bizottságának szerdai állásfoglalása nyomán.

„A magyarországi Beatrice „vitatható koncertjén” Hitler és Lenin képét vetítették, és elhangzott az iszlamista terroristák jelmondata is, az Allahu Akbar” – idézett a Transindex a  román közszolgálati televízió tudósításából. „A riport az egészet pedig egy olyan kontextusban tálalja, mintha Nagy Feró és zenekara éltetné ezeket a történelmi személyeket és nem elítélnék őket, mint ahogy a dalszövegből ki is derül” – írta a magyar nyelvű romániai portál.

Ezzel értett egyet az etikai bizottság is, amely az ügy kilenc érintettjét meghallgatva egyhangúan megállapította, hogy a riport készítői az etikai kódex hat pontját hágták át, köztük a legfontosabbat, miszerint a közszolgálati újságírónak tiszteletben kell tartania az igazságot, a vitás témákat pedig részrehajlás nélkül kell kezelnie.

A tudósítás nyomán a román rendőrség hivatalból is vizsgálatot indított a rendezvény ellen, amelynek szervezői elítélték a TVR megtévesztő tudósítását.

A romániai Krónikával Nagy Feró még augusztusban közölte, együttese pert fontolgat a román állami televízióval szemben.