Ismét megjelent a Népszabadság: a 12 oldalas melléklet a hajléktalanságról szól

2016.10.20. 09:33

Csütörtökön reggel fél tíztől kapható a Fedél Nélkül 12 oldalas Népszabadság-melléklettel megjelenő rendkívüli lapszáma. Az újságot a Népszabadság munkatársai készítették, rengeteg vendégszerzővel. A lapban Az elbocsátás balladája címmel írást közöl Tamás Gáspár Miklós, írt bele Dés Mihály és Papp Sándor Zsigmond, érzelgős vallomást írt Tamás Ervin, a lap egykori főszerkesztő helyettese a napilap műfajáról, és igaz, hogy csütörtökön, de megírta a Szerdát Uj Péter is.

A lap munkatársai arról vallanak, hogyan élik meg a lap megszűnését, és hogyan próbálják magukat túltenni azon, hogy ilyen mértékben becsapták őket. Elhitették velük, hogy visszaköltöznek régi székházukba, miközben a „senki földjére lökték őket”. És arról is írnak, hogy milyen érzés, amikor az embert egyik napról a másikra eltapossák, és hirtelen nem kér belőlük a saját hazájuk.

A szerkesztőség munkatársai elmondták, nekik ez a lapszám a gyászmunka része, és inkább az otthontalanságról szól. Fontos volt számukra, hogy előfizetőik, és akik szerették a lapot, kézbe tudjanak venni valamit. „Ne rogánozást és matolcsyzást várjanak a újságtól: igazodva az anyalap szellemiségéhez, elsősorban a hajléktalanság és a szegénység körül forog a szó, azonban az írások a legkevésbé sem nélkülözik az áthallásokat és a politikai állásfoglalást” – írta a Népszabi szerkesztősége a Facebookon.

A melléklet fotós anyagában a Népszabadság elmúlt 25 évének legismertebb fotóiból válogattak, amelyekkel a fotósok Sajtófotó-díjat nyertek. Többek között Teknős Miklós, Erdei Katalin, Gárdi Balázs és Bócsi Krisztián képei is láthatók a lapban.

A ma 12 ezer példányban utcára kerülő Fedél Nélkült a fényképes igazolványt viselő árusoktól lehet megvásárolni, a legbiztosabban a nagyobb budapesti forgalmi csomópontokban, és azokon a helyeken, ahol máskor is árulnak. A lapot továbbra is becsületkasszás rendszerrel lehet megvásárolni, a bevétel pedig adományként a hajléktalanokhoz kerül majd. Az alkalom egyszeri, tehát először és egyben utoljára jelenik meg ilyen formában a Fedél Nélkül. A lap megjelenését egy civil szervezet finanszírozta.Ha minden példány elfogy, utánnyomás lesz.

A Fedél Nélkül Népszabadság-melléklettel megjelenő rendkívüli lapszámát az utcai terjesztés mellett – azokon a településeken, ahol nincs Fedél Nélkül-terjesztő – elektronikus formában vagy postai úton is elérhetővé teszik.

Mindazoknak, akik a Fedél Nélkül kiadója, a Menhely Alapítvány online bankkártyás felületén céladományt küldenek a 2016. október 20. – november 3. között, és a közlemény rovatban feltüntetik: „Adomany Fedel Nelkul - Nepszabi”, a szerkesztőség tagjai elküldik az utcalap Népszabadság különkiadását. További részletek a Fedél Nélkül magazin honlapján olvashatók.

A Mediaworks október 8-án függesztette fel a Népszabadság nyomtatott és online kiadását is, gazdasági okokra hivatkozva. Az újságírók pénteken még úgy tudták, hogy a szerkesztőség vasárnap költözik vissza a Futó utcából a Bécsi úti székházba. Mindenki dobozokba pakolta a dolgait, felcímkézték a székeket és a számítógépeket, és elkészült az ülésrend is az új helyen. A kiadó kis ünnepséget is ígért az átköltözés alkalmából. Szombaton azonban mindenki számára váratlanul bejelentették, hogy a lapnak sem a nyomtatott, sem az online kiadása nem jelenik meg, a dolgozókat pedig felfüggesztették a munkavégzés alól. A lap munkatársai saját Facebook-oldalt indítottak.