Vilma
3 °C
11 °C

Balázs: Az ország a sötét középkorba zuhan vissza

2016.11.24. 11:01

Interjút adott a 168 órának Sebestyén Balázs, a frekvenciaengedély híján megszűnt Class FM Morning Show-jának műsorvezetője. Sebestyén meglehetősen kemény szavakat használva kitért Simicska Lajos és Orbán Viktor kapcsolatára, és annak hatására a rádióra, a jelenlegi magyar médiapiaci állapotokra és Michael McNutt amerikai tulajdonosra is.

A médiáról

Sebestyén szerint a média teljesen átpolitizált, de Simicska és Orbán megromlott viszonyát ők nem érezték a műsorban. Szerinte a folyamatosan szűkülő piac miatt az ország a sötét középkorba zuhan vissza, pedig pont, hogy egyre több sajtóorgánumnak kéne működnie. Később az interjúban kitér arra, hogy ugyan Andy Vajnát alapvetően üzletembernek tartja, de neki sem tetszik az, ami a Tényekben zajlik. A tévés és rádiós piacot viszont különbözőnek tartja, szerinte az olyan lejáratás, amit a TV2 művel, nem tud megélni a rádióban.

A végén még arról is beszél, hogy a Sláger átpozicionálása abszolút piaci alapon történt szemben a Petőfi Rádióval, amit sikerült tényleg tönkretenni. Ez azért is érdekes, mert elég régóta él az a hír, hogy a Fidesz átterelné a Class FM milliós táborát a Petőfire, ezért hígították fel teljesen az egykoron nagyon népszerű MR2-t, és kezdtek el kereskedelmi nézőpontok szerint működni, és olyan zenéket játszani, amiket a Class FM vagy más tömegrádiók. Ezzel kapcsolatban Sebestyén megjegyzi, hogy a Petőfi hallgatottsága mérhetetlen (lehet pont ezért nem is mérik már az MTVA-nál sem, legalábbis nekünk ezt mondták)

Michael McNuttról

A Class FM-et megvásárló amerikai McNutt-tal kapcsolatban elmondja, hogy azzal sincs tisztában, hogy Simicska tényleg eladta az üzletembernek a rádiót. Megemlíti, hogy McNutt biztosra mondta a frekvenciaengedély meghosszabbítását, aztán mégsem kapták meg. Ugyanígy megígérte, hogy nem lesznek személyi változások, majd kirúgta a vezérigazgatót és programigazgatót is. A műsorvezető szerint McNuttot nem lehet komolyan venni, illetve a rádió bezárását is borzalmasan kezelte.

A rádió bezárásáról

Pár nappal a bezárás előtt kapott levelet arról, hogy felmentették a munkavégzés alól, másnap be sem kell mennie dolgozni. Nem is ez zavarta, hanem az erről kiadott közlemény, amiben hazugságokat állítottak és olyat adtak a szájába, amit nem mondott és amiről nem is kérdezték.

A folytatásról

A Morning Show jelenleg több oldallal is tárgyal a folytatásról, köztük az Andy Vajna-féle Rádió 1-gyel, ami érdekesebb módon egyre nagyobb lefedettséget kap azon a rádiós piacon, ahol jelenleg nincs a teljes országot lefedő kereskedelmi adó. Szerinte a Rádió 1-et nem felülről irányítják majd, ami azért is fontos, mert ragaszkodnak a műsorkészítői szabadságukhoz. Azt viszont kizárta, hogy a közmédiához menne, mert erre nem hajlandó. Az mindenesetre lejön az interjúból, hogy Sebestyén mintha arra készülne, hogy bármilyen más opció híján tényleg Vajna rádiójánál köt ki.

A kormány gyűlöletkampányáról

Szerinte a migrációs válság történelmi esemény, amiről mindenképpen kell beszélni, és keményeket is vitatkoztak róla a rádióban. Szörnyűnek tartja a menekültek elleni uszítást, és az egész helyzet rég túlmutat a pártokon, ez már szolidaritás és emberség kérdése. Lezárásként megjegyzi, hogy nem akar olimpiát, de ha nem azt mondod, amit a másik oldal, akkor kommunistának tartanak.