Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

A Class FM szeretné, ha ingyen lehetne hallgatni, az NMHH meg nem

2016.12.08. 14:03
Új műsorvezetőkkel, rendezvényekkel és játékokkal igyekszik fennmaradni az online rádióvá lefokozott Class FM, és el akarják érni a mobilszolgáltatóknál, hogy a rádió hallgatása közben forgalmazott adatmennyiségért ne kelljen fizetni. Az NMHH a napokban meszelte el a Telekomot egy ilyen trükkért.

A Class FM mai közleményében a lényeg a végén hangzik el:

(Hamvas Viktor) programigazgató elmondta, tárgyalások folynak a mobilszolgáltatókkal arról a lehetőségről is, hogy az applikáció futtatása, illetve a rádióhallgatás mobil eszköz segítségével ne terhelje a felhasználók adatforgalmi keretét.

Ami érthető, hiszen azt szeretnék, ha a hallgatók megmaradnának, és mivel eddig nem fizettek a rádióhallgatásáért, innentől se tegyék, csakhogy az ilyen kiskapukat az NMHH december 2-i kelt közleménye tulajdonképpen bezárta. A hatóság szerint az olyan díjcsomagok, melyek egy bizonyos szolgáltatás (online tv, streamingszolgáltató, rádió, stb.) használatakor a forgalmazott adatokat nem számolja, nem felel meg a netsemlegességről szóló EU-s előírásoknak.

A Magyar Telekom mellett a Telenor és a Vodafone is kínál olyan kiegészítő csomagot, melynek igénybevételével bizonyos szolgáltatások nem számítanak bele a díjcsomagban biztosított havi adatforgalmi keretbe. Ezt zero rating-elvnek hívják, és használatát az Európai Unió tiltja. Az NMHH ennek megfelelően közölte a Telekommal, hogy az a plusz szolgáltatásuk, amiben havidíjéárt cserébe a TV GO (a Telekom saját brandje) és az HBO GO használata során nem számlálódnak a megabyte-ok, törvénysértő, és lesznek szívesek beszünteti. Az indoklás világos: egy vagy több adott alkalmazás előnyt élvez a többivel szemben, és ez nem kóser.

Azon most tényleg felesleges kattogni, hogy a még mindig aranyárban mért mobilnetes csomagok mellett az ilyen szolgáltatások legalább segítették a technológia elterjedését, mert az EU rendelkezéseit ez nem érdekli, ahogy az sem, hogy egy órányi tévézés egy átlagos adatcsomag felét fel is emészti, és ez nincs jól. A Class FM ennek alapján hiába várja, hogy a szolgáltatók egy külön rájuk szabott csomaggal álljanak elő, márpedig ha a rádiózás során pörgő byte-okért fizetni kell, nem sokan fognak napi 3,5 órában Class FM-et hallgatni.

Akik a munkahelyi gépen vagy wifin keresztül mégis maradnak, azoknak a classfm.hu a megújúlt programstruktúra és műsorvezetők mellett azt a lehetőséget is felajánlja, hogy akár az élő adások után is meghallgathassák a műsort. A jelenlegi adásszerkezetet a programigazgató átmenetinek nevezi, ezen belül most a reggeli műsort Argyelán Kriszta vezeti, őt Garami Gábor követi egy kívánségműsorral, délután egy új műsorvezető, Juhász Bálint mutatkozik be Class slágerekkel, este pedig Szani Roland jelentkezik a Class Nighttal. A hétvége műsora is változik: egy Mákszem Levente nevű műsorvezetővel bővült a stáb, ő szombaton és vasárnap kívánságműsort, a Class40-et és a ClassTop10 Amerika c. műsort vezeti.