Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Nem áll kapcsolatban Habonnyal a Népszava előző vevőjelöltje

2016.12.21. 20:08
Pedig ezért adták el gyorsan inkább Puch Lászlóéknak a lapot. De a XXI. Century Invest AG most azt mondja, ők ugyan nem állnak kapcsolatban Habony Árpád hitelezőjével.

Kedden mi is beszámoltunk arról, hogy miután az Átlátszó kiderítette, a többek közt a Népszavát is megvásárolni szándékozó XXI. Century Invest AG-t ugyanaz az ügyvéd képviseli, aki a Habony Árpád hitelezőjeként ismert Tombor Andrást is, a kiadó megijedt, hogy a vásárlással valójában a Fidesz kezére játszanák a lapot, aztán a Népszabadsághoz hasonlóan bezárnák. Ezért aztán egyoldalúan felmondták a megállapodást, amely alapján a XXI. Century vehette volna meg a Népszavát, a Vasárnapi Híreket és a Szabad Földet kiadó Geomédia lapkiadót.

A XXI. Century Invest AG ügyvédje, Illés Géza Márton minderre reagálva kijelentette: a Geomédia-lapok megvásárlására „tisztán pénzügyi befektetésként” tekintettek, a cégnek „nem voltak és nincsenek semmilyen politikai motivációi” – írja a Hvg.hu. Illés szerint a cég „tulajdonosa, befektetői, vezetői soha semmilyen üzleti vagy egyéb kapcsolatban nem álltak, és nem állnak Tombor András magyar üzletemberrel, bármilyen ellenkező értelmű állítás újságírói spekuláció”.

Az Átlátszó korábban azt állította: a jogász több olyan cégben is vállalt tisztséget, amelyben korábban vagy azóta Tombor, illetve a hozzá köthető Morando Tőkealap Kezelő egyéb vezetői megfordultak, igaz, nem feltétlenül ugyanabban az időben.

A 24.hu egyébként megpróbálta feltenni kérdéseit a Népszava egyik új tulajdonosának, Puch Lászlónak, az MSZP egykori pénztárosának. De miután Puch felvette mobilját, közölte Szalay Dániel újságíróval: „Dani, hagyjuk, felesleges, nem találja ma meg”, mármint magát Puch Lászlót. Amikor az újságíró rávilágított, hogy de hát éppen vele beszél, Puch azt mondta, „Tudom, persze, de nem akarok nyilatkozni. Mindent elmondtam tegnap”, majd letette a telefont.

Ne maradjon le semmiről!