Letartóztatták a legnagyobb török médiavállalat két befolyásos tagját

2017.01.05. 14:00

A török hatóságok őrizetbe vették a Dogan Holding török médiavállalat első számú jogi tanácsadóját és egyik korábbi vezérigazgatóját. A letartóztatások hátterében a sikertelen júliusi puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával történő leszámolás áll.  A Hürriyet című napilapot és a CNN Türk hírtelevíziót is birtokló Dogan közleménye szerint átkutatták Erem Turgut Yücel és Yahya Üzdiyen otthonát és magánirodáját is, de a hatósági fellépés a konszern és leányvállalatainak működését nem érintette.

A tőzsde azonnal reagált az eseményekre, nyitáskor nagyjából 10 százalékponttal esett a Dogan részvényeinek árfolyama. Törökország legnagyobb médiavállalatának érdekeltségei vannak a pénzügyi-, energia- és idegenforgalmi szektorban is. Egy hónappal korábban   Barbaros Muratoglut, a Dogan Holding ankarai irodavezetőjét helyezték előzetes letartóztatásba, őt azzal vádolják, hogy segített egy terrorcsoport működését. 

Magát a Dogan Holdingot eddig hivatalosan nem vádolták meg semmiféle visszaéléssel, és a vállalat tagadja is, hogy bármilyen kapcsolat fűzné az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülenhez.  A török hatóságok hivatalosan több mint 40 ezer embert tartóztattak le a hadsereg július 15-i, kudarcba fulladt puccskísérletével kapcsolatban. Gülen tagadja, hogy bármi köze lett volna a puccshoz, amelyet ő maga is elítélt.

Az őrizetbe vételek mellett mintegy 120 ezer embert menesztettek vagy függesztettek fel állásából egyebek között a rendőrség, a katonaság soraiból, az igazságszolgáltatás és a média, valamint az oktatás területéről, azzal gyanúsítva őket, hogy kapcsolatban álltak Gülennel és mozgalmával.